Stvari koje bi trebali izbjegavati

Najčešće greške kod dezinfekcije

Dezinfekcijska sredstva mogu pomoći u otklanjanju bakterija, no postoje i neke stvari koje biste trebali izbjegavati kada koristite dezinfekcijska sredstva
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2020. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema sumnje da su sredstva za dezinfekciju ruku praktičan i koristan resurs u ublažavanju širenja zaraznih bolesti.

Međutim, ona nisu lijek za sve. Postoje brojna ograničenja u njegovoj uporabi, tako da potrošači moraju biti svjesni tih speleoloških uvjeta kako bi koristili sredstva za dezinfekciju ruku na najučinkovitiji način", kazao je epidemiolog K.C. Rondello.

Ovo su neke od najčešćih pogrešaka:

1. Koristite pogrešnu vrstu dezinfekcijskih sredstava

Nisu sva sredstva za dezinfekciju jednaka. Rondello je preporučio uporabu sredstava koja sadrže najmanje 60% etilnog alkohola ili 70% izopropilnog alkohola jer se njima učinkovitije uklanjaju bakterije.

Također trebate pročitati etiketu proizvoda kako biste utvrdili ubijaju li njegovi sastojci bakterije, viruse, oba ili nijedno, rekao je.

"Korištenje proizvoda koji je samo baktericidan može vam dati lažan osjećaj sigurnosti, budući da ne pruža zaštitu od virusnih patogena kao što je SARS-CoV-2", kazao je Rondello, a prenosi Metroportal.
Izbjegavajte proizvode koji sadrže metanol "koji može biti toksičan kada se apsorbira kroz kožu ili proguta", kazala je virologinja MakedaRobinson.

2. Dezinfekcijsko sredstvo ne koristite dovoljno dugo

Preporučuje se da ruke perete sapunom i vodom barem 20 sekundi, a isto vrijedi i za nanošenje dezinfekcijskih sredstava. Sredstvo za dezinfekciju trebali biste utrljati na ruke 20 do 30 sekundi i pobrinite se da ga utrljavate dok u potpunosti ne nestane s ruku.

3. Koristite premalo sredstva za dezinfekciju

Ako koristite premalo sredstva za dezinfekciju, nećete dovoljno dobro očistiti ruke. Epidemiolozi navode da biste trebali istisnuti četvrtinu proizvoda ako je riječ o malim bočicama. Ako su u pitanju veći spremnici s pumpama, poput onih u trgovinama, trebalo bi biti dovoljno da jednom stisnete pumpu do kraja.

4. Ne utrljate sredstvo na cijelo područje ruku

Bilo koji dio ruku koji ostavite neočišćenim može sadržavati čestice virusa. Dakle, čak i ako ste nešto dodirnuli samo jednim prstom, uvijek biste trebali pravilno sanirati cijele ruke kako biste bili sigurni. Prekrijte sredstvom cijele ruke, uključujući prste i nokte.

5. Ne pohranjujete ga ispravno

Trebali biste slijediti upute proizvođača u pogledu temperature na kojoj se treba držati. Pogrešna temperatura može utjecati na učinkovitost proizvoda. Ne stavljajte sredstvo u hladnjak ili na sunce.

6. Ne dezinficirate ruke prije jela

Što se tiče dezinfekcije ruku, vrlo je važno koliko često to radite. Ako će vam ruke biti u blizini usta, zbog vlastite sigurnosti prethodno ih dezinficirajte.

7. Budite oprezni oko svijeća ili plamena

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju uvijek imajte na umu da su to proizvodi na bazi alkohola te su stoga zapaljivi. Nakon upotrebe dezinfekcijskog sredstva, pričekajte nekoliko trenutaka da se ruke osuše te da alkohol ispari. Općenito, izbjegavajte otvoreni plamen najmanje 30 minuta nakon nanošenja. Dakle, nemojte koristiti upaljač za cigarete odmah nakon nanošenja sredstva za dezinfekciju.

8. Dezinficirate kad su vam ruke prekrivene prljavštinom

Ako su vam ruke prljave ili masne, sredstvo za dezinfekciju ruku možda neće imati dovoljan kontakt s kožom da bi obavilo svoj posao. To vam također može dati lažni osjećaj sigurnosti. Ako su vam ruke prljave, najprije ih trebate oprati vodom i sapunom, a tek onda možete nanijeti dezinfekcijsko sredstvo.

9. Ne čekate da se proizvod osuši

Važno je da ne obrišete ruke prije nego što se sredstvo za dezinfekciju osuši. Ako nakon nanošenja sredstva ruke obrišete ručnikom, ograničit ćete učinkovitost sredstva jer ga uklanjate prije nego je imao vremena da obavi posao.

Rondello navodi da svim dezinficijensima treba određeno vrijeme kontakta s površinom kako bi ubili patogene.

10. Pretjerujete s proizvodom

Ako koristite previše sredstva za dezinfekciju, to neće smanjiti učinkovitost proizvoda ali bi vam zbog toga mogla ispucati koža na rukama.

"Sredstva za dezinfekciju ruku ne ubijaju samo loše bakterije već i dobre bakterije koje mogu nadražiti kožu. Ako se razvija iritacija kože, promijenite proizvode", rekao je NikhilBhayani, stručnjak za zarazne bolesti.

11. Izrađujete vlastiti dezinficijens

Panična kupnja početkom pandemije dovela je do toga da su se mnogi ljudi okušali u izradi vlastitih sredstava za dezinfekciju.

"Stručnjaci to ne savjetuju. Lako je pogreškom stvoriti smjesu koja nije dovoljno jaka da ubije klice", rekao je Bhayani.

12. Ne dezinficirate druge predmete koje često dodirujete

Preporuka je da sredstvo za dezinfekciju nanesete na sve predmete osjetljive na dodir koji nosite sa sobom u vrijeme dezinfekcije. To uključuje i kreditne kartice, ključeve i telefone.

13. Ne provjeravate rok trajanja

Možda se čini jednostavno, ali provjera roka valjanosti je važna jer će se aktivni sastojci u sredstvu za dezinfekciju ruku s vremenom razgraditi, rekao je Rondello.

"Ako odlučite upotrijebiti proizvod kojem je istekao rok upotrebe jer noviji u to vrijeme nije dostupan, znajte da vjerojatno nije toliko učinkovit kao kad je proizveden", kazao je Rondello za Huff Post.

Kopirati
Drag cursor here to close