Centar za edukaciju mladih uputio apel ministarstvima

Na ekskurziju bez droge i alkohola

Iako ekskurzije predstavljaju putovanja organizirana s ciljem posjećivanja znamenitosti, u CEM-u tvrde da se u praksi događa da maloljetni učenici većinu vremena provedu u diskotekama i hotelskim sobama konzumirajući alkohol i druga opojna sredstva.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 04. 2019. u 18:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik uputio je pismo županijskim ministarstvima obrazovanja u kojem ih poziva da spriječe konzumiranje alkohola i drugih opijata na predstojećim ekskurzijama i maturalnim proslavama. 

''Kroz vlastita i iskustva roditelja i partnerskih institucija, s kojima surađujemo na ovom polju, svjedoci smo da maloljetni učenici sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete te da je ova pojava postala nezaobilazan dio ovakvih putovanja i proslava, usprkos školskim pravilima koja to zabranjuju'', kazao je glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik. 

Iako ekskurzije predstavljaju putovanja organizirana s ciljem posjećivanja znamenitosti, u CEM-u tvrde da se u praksi događa da maloljetni učenici većinu vremena provedu u diskotekama i hotelskim sobama konzumirajući alkohol i druga opojna sredstva, čime se narušava primarni cilj ekskurzije, koja ima obrazovni karakter. 

''Kada govorimo o maturskim proslavama, na kojima je, također, zapažena praksa konzumiranja alkohola, cigareta i nargile, upućujemo apel resornom ministarstvu, upravama škola, kao i nastavnom osoblju da poduzmu sve neophodne korake u cilju osiguravanja sigurnog okruženja za učenike, a samim tim i sprječavanja neželjenih ponašanja i posljedica'', dodao je Krajišnik. 

Iz CEM-a ističu da su i prethodnih godina upućivali pisma zabrinutosti resornim ministarstvima i školama. 

''U nadi da ćete i ovaj put prepoznati zaštitu prava djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droga, opojnih sredstava i nasilja, kao naš zajednički cilj, pozivamo vas da ovo pismo proslijedite osnovnim i srednjim školama, kako bismo prevenirali moguća opijanja na ekskurzijama i maturama, a samim tim i spriječili moguća agresivna ponašanja, narušavanja javnog reda i mira, ali i one najteže, po život opasne posljedice'', navedeno je u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close