SKB Mostar

Završena desetogodišnja edukacija terapeuta, psihoterapeuta i grupnih analitičara

''Naši pacijenti ne leže u krevetu, nego su uglavnom na grupnim terapijama i aktivnostima'', rekao je dr. Klarić.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 04. 2019. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon više od oko 900 intenzivno provedenih sati u nastavi,  27. travnja 2019. godine  je okončana desetogodišnja edukacija čiji je ishod 25 certificiranih grupnih analitičara i psihoterapeuta kao i više grupnih teraputa'', ponosno je izjavio predstojnik Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof. dr. sc. Miro Klarić.

''Ovo je funkcionalna revolucija u smislu skrbi za bolesnike'', odgovorio je predstojnik Klarić na pitanje o značenju grupnih analitičara u svakodnevnom radu na Klinici za psihijatriju te dodao kako je sada omogućeno potpuno razvijanje odsjeka za bolesti ovisnosti, dječje i adolescentne psihijatrije i socijalne psihijatrije.

''Naši pacijenti ne leže u krevetu, nego su uglavnom na grupnim  terapijama i aktivnostima te će stoga provedba usvojenih znanja donijeti i već donosi zamjetne rezultate u radu'', istaknuo je predstojnik Klarić te naglasio kako opravdanost ove edukacije leži u činjenici da u zadnjih pet godina nije bilo zahtjeva da itko ide tražiti ovaj dio usluga izvan Mostara.

Foto: SKB Mostar / Prof. dr. sc. Tanja Frančišković (u sredini), prof. dr. sc. Miro Klarić (desno)

Voditelji cjelokupne edukacije su članovi Instituta za grupnu analizu Zagreb na čelu s prof. dr. sc. Tanjom Frančišković koji su tijekom deset godina, vikendima, dolazili na Kliniku za psihijatriju, gdje se provodila nastava.

Obzirom da je Institut član EGATIN-a (Europske asocijacije za edukaciju iz grupne analize), te se smatra jednim od najboljih Instituta te vrste u Europi, certificirani psihoterapeuti mogu raditi u bilo kojoj zemlji Europske unije.

''Ovaj projekt bio je i financijski zahtjevan te je ključnu ulogu odigrao ravnatelj SKB Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić koji je tijekom svih deset godina davao podršku za provedbu ove edukacije te je SKB Mostar snosila sve troškove prijevoza i smještaja edukatora, što je neizmjeran doprinos bez kojeg se, realno ne bi mogla ni provesti ova edukacija'', naglasio je predstojnik Klarić te dodao da su jedan, također značajan udio troškova snosili sami polaznici tečaja.

Početci edukacije se vežu za 2009. godinu kada je na Klinici za psihijatriju SKB Mostar proveden prvi Uvodni tečaj iz grupne analize koji je uspješno završilo 60 kandidata, a cjelokupnu edukaciju je završilo njih 25.

Pored djelatnika SKB Mostar, sudjelovali su i zaposlenici Domova zdravlja iz Hercegovine, Sveučilišta u Mostaru, te i nekoliko osoba iz Dalmacije.

Osim liječnika, specijalista psihijatrije, edukaciju iz psihoanalize prošli su i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, dipl. medicinske sestre/tehničari i medicinske sestre/tehničari.

Kroz dugotrajnu desetogodišnju analitičku edukaciju, ovisno o broju sati teorije, supervizije i iskustvenoga rada, edukanti su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar kao kruna edukacije, a time je Hercegovina dobila prve grupne analitičare te usadila temelje za osnivanje vlastitog Instituta i baze za izobrazbu slijedećih generacija grupnih analitičara što ima neprocjenjivu vrijednost za rad kako s pacijentima tako i sa svim osobama koje imaju psihološke poteškoće.

Kopirati
Drag cursor here to close