Japanski stručnjaci

Maske mogu biti opasne za djecu do dvije godine

Kako upozoravaju, bebe imaju uže disajne puteve i zbog toga bi nošenje maski stvaralo dodatni pritisak na pluća.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 05. 2020. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nošenje zaštitnih maski tijekom pandemije koronavirusa postalo je svakodnevnica za većinu ljudi širom svijeta, ali djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala da ih nose, upozoravaju iz Asocijacije pedijatara Japana.

Zdravstvene vlasti Japana podstiču nošenje maski, ali pedijatrijski stručnjaci upozoravaju roditelje da ih ne ne stavljaju bebama do dvije godine, naročito tek rođenoj deci, jer im tako otežavaju disanje.

"Maske kod beba povećavaju rizik od toplotnog udara", piše u letku Asocijacije pedijatara Japana, prenosi N1.

Kako upozoravaju, bebe imaju uže disajne puteve i zbog toga bi nošenje maski stvaralo dodatni pritisak na pluća. Pri tome je povećan i rizik od gušenja, posebno ako bebe povraćaju prilikom nošenja maske.

Prilično je nizak rizik oboljevanja od koronavirusa kod sasvim male dece, ali japanski pedijatri zaključuju da maske nisu potrebne djeci mlađoj od dvije godine.

Japanski ministar Shinzo Abe pooštrio je ove nedjelje preventivne mjere u ovoj zemlji. On je proširio zabranu putovanja u 111 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Južnu Afriku.

Japanskim državljanima i dalje je dozvoljeno da uđu u zemlju, iako moraju da prođu testiranje i samoizolaciju od 14 dana.

Prema posljednjim informacijama, Japan ima ukupno 16.651 zaraženih od koronavirusa, dok je 858 osoba preminulo od posljedica infekcije COVID-19 u ovoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close