Jako je bitna!

Liječnici ističu 1 stvar koju nikad ne bi radili da imaju bolove u leđima

Stručnjaci koji se bave problemima s kralježnicom, ističu jednu bitnu stvar koju nikad ne bi radili da imaju bolove u leđima. O čemu se točno radi, otkrivamo u tekstu ispod.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 05. 2024. u 12:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Procjenjuje se da 8 % odraslih Amerikanaca pati od trajne ili kronične boli u leđima koja ograničava njihove dnevne aktivnosti, prenosi HuffPost. Liječnici za kralježnicu imaju vrlo specifičnu poruku za ljude koji hodaju uokolo s bolovima u leđima: Ne forsirajte se.

To je osobito istinito s jednom specifičnom kombinacijom pokreta, prema dr. Arthuru Jenkinsu, kirurgu za kralježnicu i neurokirurgu kod New York Jetsa i NFL Retired Players Program.

Jenkins ima akronim za one koji pate od bolova u leđima: SPU, ili savijanje, podizanje i uvijanje. To je opasna kombinacija za one s postojećim bolovima u leđima, posebno kad se radi odjednom.

Zašto savijanje, podizanje i uvijanje mogu biti tako štetni

Prema Američkom udruženju neuroloških kirurga, ljudi s bolovima u leđima mogu biti izloženi riziku od diskus hernije,stanje kad se diskovi koji pružaju jastuk između kralježaka u kralježnici pokidaju ili puknu. To se može dogoditi nakon što su diskovi prvo ispupčeni, a ta hernija vrši pritisak na živce u spinalnom kanalu.

"Mnogi pacijenti koji hodaju s bolovima u leđima vjerojatno već imaju oštećenje svojih diskova u leđima. Možda nemaju toliku ... štetu koja bi ih kvalificirala kao diskus herniju, ali sigurno su u opasnosti da je razviju," rekao je Jenkins. "Diskus hernija se obično događa kada je vanjski prsten diska oštećen, dopuštajući unutarnjoj jezgri da se istisne pod pritiskom. Dakle, postojeće oštećenje anulusa sigurno stvara preduvjet za više diskus hernija, ali ponekad se to dogodi sve odjednom."

Savijanje, podizanje i uvijanje mogu povećati ovaj rizik. "Svaka vrsta pokreta povećava pritisak u prostoru diska i može dovesti do diskus hernije, ali sva tri odjednom su najgori", rekao je Jenkins.

Uzmimo, na primjer, čišćenje snijega. To "uključuje podizanje i obično pokret uvijanja gdje se snijeg podiže na jednom mjestu i odbacuje u stranu", rekao je Jenkins. "Osoba se obično mora sagnuti kako bi bacila lopatu u snijeg, a onda... [kada] je ova težina veća od očekivane, kao što je snijeg mokar, to još više opterećuje kralježnicu."

Možda niste ni svjesni koliko često izvodite ovaj pokret u svakodnevnom životu.

"Drugi uobičajeni primjeri uključuju podizanje dječje autosjedalice", rekao je Jenkins. “U ovom slučaju, roditelj mora stajati pomalo nakrivljeno zbog načina na koji se vrata otvaraju, a često i kada se zaglavi pokraj drugog automobila. Moraju podići autosjedalicu... iskriviti je, a obično je uključeno i malo savijanja jer je autosjedalica obično ispod razine prsa."

Premještanje prtljage tijekom putovanja još je jedan primjer. Skoro svaki put kada trebate zgrčiti svoje tijelo, to može uzrokovati probleme "ako težina nije adekvatno predviđena i ako niste napravili balans na svjestan i promišljen način kako bi smanjili stres na samu kralježnicu", rekao je Jenkins.

Ispravan način kretanja i podizanja kada imate bolove u leđima

Umjesto SPU-a, slijedite Jenkinsovu osobnu metodu za podizanje:

Okrenite se izravno prema onome što podižete umjesto da se okrećete ili uvijate prema tome. Zatim se promeškoljite kako biste se prilagodili, i dalje okrenuti prema naprijed i držeći kralježnicu ravnom.

Koristite svoje noge - ne leđa - za podizanje i istovremeno uključite trbušne mišiće. Kad nešto podižete s poda, stabilizirajte se. Stavite ruke na nešto u blizini ako možete, a jednu nogu ispružite ravno iza sebe, što će smanjiti količinu savijanja vaše kralježnice.

Angažiranje vaše jezgre ključno je za zaštitu vaših leđa. Glavni mišići, točnije trbušni, rade s mišićima leđa kako bi stabilizirali sama leđa, objasnio je Jenkins.

"Mišići koji se suprotstavljaju i sprijeda i sa stražnje strane daju ravnotežu potpore i sprječavaju da se bilo koja razina kralježnice previše pomakne kad se na njih primijeni sila", rekao je.

Preporučio je da oni koji pate od bolova u leđima drže leđa i trbušne mišiće onoliko jakima koliko im tijelo dopušta. "Otkrio sam da me leđa manje bole kad redovito radim svoje osnovne vježbe”, rekao je. “Ponekad, ako sam zaboravio na tjedan ili dva, leđa će me podsjetiti. A onda kad ponovno počnem raditi vježbe za leđa, osjećam se bolje."

Temeljni pokreti kao što su varijacije planka, mostova i dead bugs-a su vježbe stabilizacije koje možete isprobati. To možete učiniti sami ili uz pomoć trenera ili fizioterapeuta, ovisno o opsegu vaših ozljeda i boli.

Ipak, svoju jezgru možete angažirati izvan teretane za dodatnu stabilnost i zaštitu, pogotovo ako se nađete u situaciji tipa SPU-a.  Jednostavno stegnite trbušne mišiće povlačenjem pupka prema kralježnici. Vježbanjem bi vam to čak moglo postati prirodno držanje.

"Ako dižete teret, držite teret blizu svoje  jezgre i koristite noge”, rekla je dr. Meredith Warner, ortopedska kirurginja, autorica i osnivačica Well Theoryja. “Jedan od načina da ispravite leđa je jačanje mišića kvadricepsa. To vam omogućuje da koristite svoje noge za lakše podizanje."

Kopirati
Drag cursor here to close