Kako se liječiti?

Liječenje oboljelih od Covid-19 – Težina kliničke slike određuje terapiju

I dok traje potraga za cjepivom, postoje lijekovi koji se koriste za ublažavanje tegoba pacijenata oboljelih od Covid-19.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 11. 2020. u 08:27 Bljesak.info
Težina kliničke slike određuje terapiju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Bosne i Hercegovine sudjeluju u radu Odbora Europske unije za zdravstvenu sigurnost na kojem je još 21. srpnja usvojen Nacrt plana cijepljenja Europske unije protiv Covid-19, kojim su definirane i prioritetne grupe koje će se uzeti u obzir prilikom cjepljenja. I dok traje potraga za cjepivom, postoje lijekovi koji se koriste za ublažavanje tegoba pacijenata oboljelih od Covid-19.

Koje vrste lijekova se koriste u terapiji?

Težina kliničke slike određuje koju vrstu lijekova će primiti pacijent koji je obolio od Covid-19. Terapijske sheme na razini države usuglašene su s onima koje se koriste širom svijeta, kaže doktorica Aleksandra Radojčić, infektolog u Općoj bolnici u Bijeljini.

“Antipiretici za skidanje temperature, kortikosteroidi koji su dugo bili osporavani, ali su neophodni, niskomolekularni heparini koji su potrebni protiv zgrušavanja krvi, visoke doze vitamina C i D, kao i cinka. Ako je neophodna, ide potpora kisikom”, objašnjava infektolog Aleksandra Radojčić.

Za sada, postoje četiri lijeka koja se koriste za najteže oblike bolesti koji olakšavaju tegobe, smanjuju smrtnost i vrijeme liječenja, kaže nam doktor Ednan Drljević, infektolog. Odobren od Europske i Američke agencije za lijekove je “Remdesivir”.

Lijek je skup i koristi se samo u bolničkom liječenju. Također, koristi se i konvalescentna plazma koja se uzima od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa i imaju antitijela. U Sjedinjenim Američkim Državama u nekim bolnicama se koristi “Tocili-zumab”. Skup je i samo ga liječnik daje u točno određeno vrijeme nastanka takozvane citopinske oluje, kada sprječava naglo pogoršanje bolesti.

Za “Favipiravir” – učinak nije dokazan, ali prva istraživanja pokazuju dozu optimizma.

Doktor Drljević smatra da bi mogao biti koristan, ali upozorava: “U Turskoj je ovaj lijek odobren za liječenje. Međutim, u Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji nije odobren za liječenje, ali se preporučuje da se daje u istraživačke svrhe. Ljude se mora upozoriti na njegovo davanje i moraju se potpisati da su suglasni da primaju terapiju”.

Nazif Derviškadić, infektolog objašnjava: ''Mi taj lijek ne dajemo niti ga smijemo davati u našoj zdravstvenoj ustanovi jer nije licenciran. Korištenje ‘Remdesivira’ treba odobriti Federalno ministarstvo. Mi koristimo ostale terapije – B i C vitamin, ‘Relif forte’, ‘Flimukan’, ‘Akvamaris’ i ‘Antipiretik'”.

Ipak, protiv koronavirusa i oboljenja Covid-19 razvoj cjepiva je najveća šansa, kaže nam molekularni biolog s Instituta za biokemiju u Frankfurtu, Ivan Đikić, koji radi na alternativnom načinu borbe protiv virusa – pronalasku lijeka. Za to će trebati najmanje dvije godine.

Ivan Đikić, molekularni biolog govori: “Slabe točke su enzimi virusa koji su potrebni da bi virus ušao u stanicu, razmnožio se i izašao iz stanice. Pronalaskom tih enzima kao što su protaze ili replikaze, mi smo sada stvorili dobru bazu da bi stvorili lijekove”.

Dobar primjer je, navodi Đikić, upravo “Remdesivir”.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za BHRT je rečeno da je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijeljeno 1.749 od traženih 2.400 bočica ovog lijeka, u skladu s odredbama EUropske komisije. Cijena viala je 345 eura. Ugovor će biti potpisivan do ožujka 2021. godine.

Iako su mnogi lijekovi građanima dostupni u ljekarnama, liječnici upozoravaju da se liječenje pacijenata s teškom slikom radi samo i isključivo u skladu i uputama lječnika. Očekuje se da će Kina, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Europska unija i Indija već početkom sljedeće godine imati svoje cjepivo na tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close