Koji vi birate?

Krema za sunčanje: je li SPF bitan i koji odabrati?

Krema za sunčanje je neizostavna kad provodimo vrijeme na suncu, a koji SPF odabrati, otkrivamo u nastavku.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 06. 2024. u 11:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odabir kreme za sunčanje može biti težak kad na tržištu postoji toliko mnogo opcija. Za početak možete potražiti one s najmanje SPF 30, prenosi Healthline

Ako neko vrijeme provodite vani, vjerojatno ste čuli upozorenja o tome koliko je važno koristiti kremu za sunčanje.

Iako je bolje koristiti kremu za sunčanje nego ne nositi je, ako imate izbora, najbolje je odabrati kremu za sunčanje sa širokim spektrom UV zaštite od najmanje SPF 30. Ove se preporuke odnose na ljude svih boja kože. U idealnom slučaju, također biste trebali nanijeti kremu za sunčanje na kožu 30 minuta prije izlaska na sunce.

Je li SPF važan?

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca. U kremi za sunčanje, SPF pomaže blokirati sunčevo zračenje.

Sunce emitira dvije vrste zračenja: UVA i UVB zrake. UVA zrake pridonose znakovima starenja na koži, poput bora i opuštenosti. UVB zrake su više kancerogene i često uzrokuju opekline. UVA zrake također čine UVB zrake reaktivnijima, pa u kombinaciji, to dvoje može biti smrtonosno.

Izloženi ste štetnom sunčevom zračenju gotovo svaki put kada ste vani ili blizu prozora kroz koji prolazi sunce. To zračenje djeluje na vašu kožu čak i ako niste skloni opeklinama od sunca.

SPF djeluje tako da proširuje prirodnu obranu vaše kože od sunčevih zraka. Na primjer, SPF od 15 pruža oko 15 puta veću zaštitu od vaše normalne kože, bez zaštite od sunca. SPF od 50, pružio bi 50 puta veću zaštitu od kože bez kreme za sunčanje. Odabir kreme za sunčanje širokog spektra znači da je to vrsta kreme za sunčanje koja će blokirati i UVA i UVB zrake.

Krema za sunčanje za bebe i malu djecu

Trebali biste izbjegavati korištenje kreme za sunčanje na bebama mlađim od 6 mjeseci. To ne znači da nisu u opasnosti od oštećenja od sunca. Krema za sunčanje može biti potencijalno štetna za male bebe jer mogu biti izložene većem riziku od nuspojava kemikalija u kremi za sunčanje.

Bebe mlađe od 6 mjeseci najbolje je držati u hladu i obući ih u zaštitnu odjeću kako bi spriječili izlaganje suncu.

Kad birate kremu za sunčanje za svoju bebu, odaberite onu od najmanje SPF 30. Većina krema za sunčanje za bebe ima SPF 50. Ne morate koristiti specifičnu kremu za sunčanje za bebe, ali mnoge kreme za sunčanje za bebe sadrže posebne sastojke koji pomažu u sprječavanju osjetljive bebe kože, od pucanja ili iritacija.

Utječe li SPF na to koliko dugo krema za sunčanje štiti vašu kožu?

Krema za sunčanje u prosjeku traje dva sata. To znači da biste trebali planirati ponovno nanošenje svaka dva sata. Ako se puno znojite, primijetite da vam koža gori ili provodite vrijeme u vodi, trebali biste je češće nanositi.

Odabir kreme za sunčanje

Za malu izloženost suncu dovoljna je hidratantna krema ili šminka s postojećom bazom SPF 15. Međutim, u drugim situacijama trebali biste razmotriti svoju aktivnost na otvorenom kako biste odredili koju vrstu zaštite od sunca trebate koristiti.

Postoji mnogo različitih vrsta krema za sunčanje koje možete odabrati. Evo što trebate uzeti u obzir pri odabiru kreme za sunčanje.

Vodootporna krema za sunčanje

Vodootporna krema za sunčanje može ponuditi dobru zaštitu za aktivnosti u vodi, ali možda nije prikladna ako se bavite sportom koji će uzrokovati dodir SPF-a s očima. Također je važno napomenuti da nijedna krema za sunčanje nije istinski vodootporna.

Sprej za zaštitu od sunca

Ova vrsta zaštite od sunca vrlo je popularna, posebno među roditeljima djece koja su aktivna i trče.

Međutim, sprej za zaštitu od sunca postao je problem za neke stručnjake koji roditeljima preporučuju da prvo izaberu kremu za sunčanje na bazi kreme, umjesto spreja. Krema za sunčanje u spreju može ispuštati štetne kemikalije koje vaše dijete može udahnuti.

Široki spektar

Krema za sunčanje širokog spektra znači da krema za sunčanje blokira i UVA i UVB zrake.

Potpuno prirodna krema za sunčanje

Kreme za sunčanje označene kao "prirodne" obično su na bazi minerala. Ako tražite potpuno prirodnu kremu za sunčanje, jedno istraživanje je otkrilo da bi odabir kreme za sunčanje na bazi maslinovog ili kokosovog ulja pružio najveću zaštitu.

I maslinovo i kokosovo ulje imaju prirodnu SPF zaštitu od oko SPF 8, tako da kreme za sunčanje koje ih koriste kao bazu imaju dobru prirodnu SPF podlogu.

Možete li potamniti dok je na vama krema za sunčanje?

Još uvijek možete potamniti dok na sebi imate kremu za sunčanje. Kremu za sunčanje potrebno je stalno nanositi i  jer se može isprati ako provodite puno vremena u bazenu ili vodi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close