Istraživanja

Koliki je zaista životni vijek čovjeka?

U posljednjih 200 godina životni vijek se produljivao sa ubrzanim i postojanim životnim tempom, pokazuju neka istraživanja.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2019. u 10:48 Bljesak.info
Životni vijek

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 1840-ih godina ljudi su u prosjeku živjeli nešto dulje od četrdeset godina, no nakon toga su, ranih 1900-ih, tijekom viktorijanskog razdoblja bolja prehrana, higijena, uvjeti življenja i razvoj sanitarnog sustava utjecali na produljenje životnog vijeka do šezdeset godina.

Kako je odmicalo 20. stoljeće, uz izuzetak ratnih godina, ostvaren je daljnji napredak uvođenjem opće zdravstvene zaštitite i cijepljenjem u djetinjstvu, piše BBC.

Novi je napredak ostvaren sedamdesetih godina prošlog stoljeća nadalje, zahvaljujući zdravstvenim postignućima u načinu liječenja, osobito pacijenata koji su doživjeli moždani i srčani udar.

Ti krupni koraci bili su toliko značajni da je, do početka 21. stoljeća, očekivani životni vijek pri rođenju iznosio 80 godina za žene i 75 za muškarce. Trend se nastavljao na način da su demografi stanovnicima dodavali još po godinu dana života otprilike svake četiri godine.

No potom je taj trend odjednom stao ili preciznije, prilično naglo se usporio, a prekretnica se dogodila 2011. godine.

Isprva su se stručnjaci pitali je li riječ o nekoj devijaciji. Naime, godina 2015. bila je iznimka. Broj smrtnih slučajeva je naglo porastao, osobito tijekom zime kada je svijetom kružio vrlo snažan virus gripe.

No danas je jasno da se tu dogodilo i nešto više osim kratkoročne anomalije.

Po zadnjim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku za 2016. - 2018., isključene su posljedice teške zime. I premda se u međuvremenu dogodilo manje poboljšanje, brojke su još uvijek niže nego što je to bilo ranije. Aktualni trendovi upućuju na to da će trebati proći više od 12 godina da stanovnici Velike Britanije 'dobiju' još jednu godinu života.

Više pročitajte na http://ba.n1info.com/Science/a382571/Zivotni-vijek-covjeka-Zasto-ne-zivimo-dulje.html

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close