Što jesti, a što ne

Na što trebate obratiti pozornost kada imate problema s hemeroidima

Lifestyle / Flash | 29. 12. 2014. u 17:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi znaju da su simptomi hemeroida, bolnog poremećaja krvarenje i svrbež rektalnog područja, a dijele se na vanjske i unutarnje hemoroide. Koliko često će se pojaviti, ovsi i o genetici, ali neugodno oboljenje ipak najviše potiče nezdrav način života.

Oko 50 posto ljudi starijih od 50 godina pati od hemoroida, pokazalo je istraživanje klinike Mayo. Ali i mlađi nerijetko dobivaju ovaj poremećaj zbog nezdrave iskhrane i sjedilačkog načina života, piše moja.ba.

Vanjski hemoroidi (oni koji se vide i opipavaju) prave smetnje (bolovi, svrbež, pečenje) dok nutarnje hemoroide može ustanoviti samo liječnik i prave manje smetnji. Jedni i drugi mogu krvariti i onda imamo svježu krv na stolici ili kod brisanja. Za smanjivanje smetnji od vanjskih hemoroida najvažnije je održavanje čistoće: pranje bez sapuna odmah nakon stolice ili ako to nije moguće, upotrijebiti vlažne maramice (bilo bi zgodno imati sa sobom u vodi natopljenu vatu u nepromočivom materijalu te posebno suhu vatu za osušiti ili posebne vlažne maramice za tu svrhu, koje se kod nas ne prodaju).

Sjedite na dosta tvrdoj podlozi, ne u foteljama, ali se dosta krećite (redovita stolica!) Izbjegavajte čitanje u zahodu, a i napinjanje kod pražnjenja stolice škodi. Ne zatomljavati nagon na stolicu jer nije zgodan trenutak, piše moja.ba.

Najvažnije je pokušati postići redovitu, ne pretvrdu stolicu. Ako osjećate potrebu za obavljanjem nužde, nemojte je predugo potiskivati. Odgađanjem biste mogli samo izazvati zatvor, što vodi nastanku hemoroida. Kako bi se to postiglo vrlo je važno obraiti pozornost na hranu koju jedete, što se smije, a što se ne smije jesti kada imate problema s hemeroidima pročitajte ovdje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close