Pitali smo stručnjake

Kako i gdje bacate lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Kako vi odlažete lijekove iz vaše kućne ljekarne?
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2024. u 11:15 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo svi imamo male kućne ljekarne i kutije za prvu pomoć sa zalihom osnovnih lijekova, no često se dogodi da tim lijekovima istekne rok za upotrebu.

Na svakom pakiranju lijekova stoji upozorenje da ih ne bacate u smeće. Ipak, velik dio građana stare neupotrebljive lijekove baca u smeće ili u wc.

Puno je upozorenja o štetnom utjecaju ostataka lijekova koji dospiju u prirodu zbog neadekvatnog odlaganja.

Pa smo nadležnima postavili pitanje kako i gdje odlagati lijekove iz kućanstva?

Rizik za okoliš

Iz Zavod aza javno zdravstvo Federacije BiH za Bljesak.info su rekli kako Zavod ne raspolaže podacima o količinama i načinu odlaganja medicinskog otpada iz domaćinstava na deponije.

''Odlaganje svih vrsta neobrađenog medicinskog otpada na deponije, a posebno nekontrolirane, predstavlja rizik za okoliš i zdravlje ljudi, stoga je količinu ove vrste otpada potrebno što je moguće više reducirati'', rekla je za Bljesak.info dr. sc. Aide Vilić Švraka iz Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Doktorica Vilić Švraka objašnjava da je upravljanje komunalnim otpadom regulirano je Zakonom o komunalnoj čistoći, međutim kada se radi o medicinskom otpadu iz domaćinstva, koji čine uglavnom lijekovi s isteklim rokom trajanja, trenutno ne postoji organizirano odvojeno skupljanje ove vrste otpada.

Foto: PR Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH / dr. sc. Aide Vilić Švraka

Ljekarne i preuzimanje starih lijekova

''Ovu mjeru će biti  moguće provesti tek kad se steknu preduvjeti za odvojeno skupljanje medicinskog otpada iz domaćinstva (ovo se prvenstveno odnosi na citotoksične i antiinfektivne lijekove) u reciklažnim dvorištima ili na drugi način'', objasnila je.

Planom upravljanja otpadom KS-a za period 2015-2020", predviđen je sistem organizacije, pojasnila je, tako da se "posude" za skupljanje lijekova s isteklim rokom trajanja postavljaju u ljekarnama na dostupno i označeno mjesto za odlaganje, te da se na vidnom mjestu istakne i obavještenje za stanovništvo.

''Međutim, u praksi apoteke vrlo rijetko preuzimaju stare lijekove. Najčešći razlog za to je visoka cijena koju moraju platiti firmama specijaliziranim za njihovo odlaganje'', rekla je.

Izvor fotografije: Ljekarna Čakovec / Kutija za stare lijekove

Potencijalno infektivni otpad

Što se tiče lijekova iz domaćinstava kojima još nije istekao rok (a više se ne koriste u terapiji), preporuka je, kaže ova stručnjakinja, da se oni doniraju zdravstvenim ustanovama, ili drugim pacijentima koji ih koriste u terapiji.

''Kada je u pitanju potencijalno infektivni i infektivni otpad iz domaćinstava važno je provesti posebne preventivne mjere. Oštre predmete (npr. igle, lancete) je odmah nakon upotrebe potrebno zatvoriti u čvrstu posudicu, a ostalo (zavoji, gaza, komprese, maske i dr.) dezinficiratiprskanjem nekim od dezinfekcijskih sredstava i staviti u posebnu deblju kesu, koja se zatim ''čvrsto'' zaveže, pa tek onda odloži sa ostalim komunalnim otpadom iz domaćinstva. Na taj način će se smanjiti rasipanje ovog otpada, a samim tim i mogućnost širenja uzročnika bolesti u okoliš i na druge ljude'', rekla je dr. sc. Aide Vilić Švraka za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close