Zdrave oči i oštar vid

Kako hrana utječe na vid i zdravlje očiju?

Lifestyle / Zdravlje | 10. 03. 2016. u 11:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdrave oči i oštar vid ne ovise samo o genima. U mnogo slučajeva sami utječemo na zdravlje naših očiju. Negativni učinci kao što su čitanje pri slabom svijetlu, cijelodnevno gledanje u ekran računala i dim mogu umoriti naše oči te narušiti njihovo zdravlje.

Postoje mnoge namirnice koje sadrže vitamine, minerale i fitonutrijente koji imaju snažan antioksidativni učinak i čuvaju vid. Kako onda hranom možemo utjecati na bolji vid i zdravlje očiju? Donosimo vam namirnice koje sadrže najbolje kombinacije fitonutrijenata i čuvaju vid.

Vitamin A je najpoznatiji “vitamin za oči” jer sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta rodopsina koji se nalazi u očnoj mrežnici. Vrlo je važan za prilagodbu očiju na svjetlost slabijeg intenziteta. Dugotrajan nedostatak vitamina A može čak izazvati i “noćno sljepilo”. Beta-karoten je također vrlo važan za zdravlje očiju, kao i vitamin B2 te vitamin C.

Najbolja hrana za oči

Mrkva: ovo narančasto povrće sadrži mnogo antioksidansa, vitamina A i beta karotena koji štite oči, poboljšavaju noćni vid i štite oči od problema kao što su glaukom, makularna degeneracija i siva mrena.

Jaja: redovita konzumacija jaja sprječava nastanak sive mrene jer sadrže vitamin A, lutein, lecitin i antioksidanse.

Špinat: zeleno lisnato povrće je bogato željezom i luteinom koji štite oči od sive mrene i makularne degeneracije (degeneracije žute pjege).

Kivi i naranče: ovo voće sadrži puno vitamina C koji je potreban kako bi se uklonili slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja oka. Sličnu ulogu imaju i paprika, te rajčica.

Marelice: Marelice su bogate vitaminom A i antioksidansima koji čuvaju zdravlje očiju.

Tamna čokolada: tamna čokolada utječe na zdravlje rožnice, te sadrži fitonutrijente koji pridonose oštrini vida.

Losos, tuna, bakalar: s konzumacijom ovih riba, u organizam unosimo omega-3 masne kiseline koje su zadužene za čišćenje očiju i time za njihovu funkcionalnost.
Brokula: brokula je bogata luteinom koji očima osigurava hranjive tvari, sprječava pojavu sive mrene i štiti oči od slobodnih radikala.

Kopirati
Drag cursor here to close