Poslano upozorenje

Iz Južne Koreje nam stiže ptičja gripa

Ministarstvo je priopćilo da je pojačalo mjere prevencije i izdalo upozorenje zbog visoko patogene ptičje gripe i povećanih rizika od širenja virusa.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 11. 2020. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Virus ptičje gripe

Južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u utorak da je potvrđen visoko patogeni soj H5N8 virusa ptičje gripe u uzorcima divljih ptica na središnjem zapadu zemlje i izdalo upozorenje na ptičju gripu.

Virus je otkriven u uzorcima divljih ptica prikupljenima prošli tjedan u Cheonan-siju, u pokrajini Chungcheongnam-dou, oko 80 km zapadno od glavnoga grada Seula, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo je priopćilo da je pojačalo mjere prevencije i izdalo upozorenje zbog visoko patogene ptičje gripe i povećanih rizika od širenja virusa.

"To je ozbiljna situacija jer virus može iz zemlje ptica selica različitim putovima dospjeti na farmu", navodi se u priopćenju ministra poljoprivrede Kim Hyeon-sooa i poziva na temeljitu provedbu karantenskih mjera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Nakon odvojene pojave ptičje gripe u utorak u Nizozemskoj, nizozemski zdravstveni službenici naredili su klanje pilića.

Vlasti sjevernonjemačke pokrajine Schleswig-Holstein u utorak su naredile da se sva perad drži u zatvorenom nakon otkrića ptičje gripe na dvjema farmama u regiji.

Ptičja gripa tipa H5N8 potvrđena je u ponedjeljak na drugoj farmi peradi u Schleswig-Holsteinu, nakon slučaja na drugoj farmi u saveznoj državi prošlog tjedna.

Bolest se brzo širi među divljim pticama u tpoj saveznoj državi, upozorilo je ministarstvo, a vlasti trenutno istražuju razlog uginuća više od 3000 tamošnjih divljih ptica.

Velika Britanija je naredila uništavanje13. 000 pilića na farmi na sjeverozapadu Engleske nakon što je tamo otkrila slučajeve zaraze.

Smatra se da je rizik od obolijevanja ljudi mali, ali u prošlim epidemijama peradi na farmi bili su potrebni opsežni programi klanja kako bi se to spriječilo.

Kopirati
Drag cursor here to close