Suradnja

INZ jedini predstavnik BiH i regije u svjetskoj mreži 'Jednog zdravlja'

Ovih dana je okončan mentorski pilot program na međunarodnoj razini, u kojem je INZ u protekle dvije godine sudjelovao pod pokroviteljstvom ISOHA-e.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2019. u 10:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: INZ / One Health

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dio je svjetske "One Health" (Jedno zdravlje) mreže, i to jedini u regiji, s obzirom na to da svojom unutarnjom organizacijom i predstavlja koncept "One Health" u praksi.

Zajednički rad

To u praksi znači da djeluje kao spoj Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda, a odnedavno i Zavoda za zaštitu bilja, a da u radu objedinjuje znanje, profesionalnost i tematike iz oblasti zaštite zdravlja kao jedinstvenog koncepta.

Ovakva organizacija INZ-a pokazala je i dokazala svoju svrhu kroz zajednički rad stručnjaka različitih profila, liječnika, veterinara, biologa, mikrobiologa, ekologa, inženjera prehrambene tehnologije, hemijskih inženjera i drugih, na rješavanju različitih problema sa kojima se u okviru svojih djelatnosti svakodnevno susrećemo.

Ovih dana je okončan mentorski pilot program na međunarodnoj razini, u kojem je INZ u protekle dvije godine sudjelovao pod pokroviteljstvom ISOHA-e (International Student One Health Alliance – Međunarodna alijansa studenata Jednog zdravlja).

Tijekom 2019. godine ISOHA je pokrenula mentorski pilot program nakon što je veliki broj i mentora i studenata iskazalo zanimanje za takvu vrstu edukacije o značaju One Health inicijative. U konačnici je uspoređeno više od 230 studenata iz 34 zemlje svijeta sa više od 150 profesionalaca iz 41 različite zemlje i sa širokim spektrom iskustva uključujući veterinare, liječnike, inženjere i društvene znanstvenike. Zahvaljujući njihovom napornom radu i predanosti programu, interdisciplinarne One Health mreže proširile su se širom svijeta.

Stručnjak INZ-a dr. Rusmir Goletić, stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju, sudjelovao je u ovom programu kao jedan od mentora, i to studentima - kolegama iz Holandije / Kine i Bangladeša.

Na kraju programa, ISOHA je objavila i publikaciju u kojoj su predstavljeni i neki od uspješnijih mentora i polaznika ovog programa (11 mentora i 15 studenata), a među kojima se našao i dr. Goletić.

Rješenje problema

''Imamo samo pozitivne utiske iz cijelog projekta. Suradnja doktora različitih oblasti postoji već u svijetu, ali sada je prvi put stavljena pod "jedno ime" jedan koncept i ideju, što dovodi do njenog unaprjeđenja'', rekao je Goleti.

Konkretno, pojasnio je on, svaki problem i situacija se ovim konceptom sagledavaju iz više kuteva, te se tako brže i efikasnije dolazi do rješenja problema.

''One Health nas uči i kako da prijeđemo jaz između stručnjaka različitih profila, kao npr. između liječnika i veterinara. Samo zajedničkim djelovanjem možemo neki problem riiješiti i prije nego do njega dođe'', ističe Goletić.

Zaključio je, da će važnost "One Health" inicijative doći do izražaja u nekim incidentnim situacijama, ali ipak je puno bitnije da znanstvenici širom svijeta otvore svoje umove prema drugim stručnjacima, da bi zajedničkim radom spriječili nastanak incidentnih situacija, priopćeno je iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close