Prvaci Europe

Hrvati opet najdeblji u EU

Konferencija je održana povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, a ove je godine bila posvećena mladim ljudima, promjenama navika i ponašanja.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 03. 2023. u 13:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski građani najdeblji su u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta Hrvatsku godišnje 1,7 milijarde eura, istaknuto je u srijedu na 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Oko 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Djeca su na visokom petom mjestu, dok su odrasli prvaci Europe, kako muškarci tako i žene", izjavila je, uoči konferencije, Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iznijela je i podatak da je u 2019. čak 2,7 posto BDP-a potrošeno na bolesti vezane uz debljinu.

"To je 1,71 milijarde eura. Ako nastavimo ovako, 2060. odlazit će 3,5 posto BDP-a, oko 5,8 milijardi eura trošit ćemo na nešto što je preventabilno", upozorila je Musić Milanović.

Ustvrdila je i da je debljina rezultat okruženja u kojemu Hrvati žive i koje ih tjera na to da više unosimo, a manje trošimo energije.

Konferencija je održana povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, a ove je godine bila posvećena mladim ljudima, promjenama navika i ponašanja.

Upitana stimulira li Vlada debljanje time što štiti cijene namirnica koje debljaju poput carskog mesa, bijelog brašna i ulja, Musić Milanović je rekla da se svaku hranu može koristiti, samo je pitanje umjerenosti.

Debljina je bolest i rizični čimbenik za brojne druge bolesti - kardiovaskularne, bolesti lokomotornog sustava, mentalnog zdravlja i pojedinih vrsta karcinoma.

Problemu debljine u "Štamparu" se pristupa multidisciplinarno, imaju tri savjetovališta s nutricionistom, kineziologom, liječnikom i psihoterapeutom.

Psihijatar Veljko Đorđević zaključio je da se nekada govorilo o debljini kao estetskom problemu, no danas znamo da je to zdravstveni problemu i jedan od vodećih uzroka smrtnosti.

"Pretilost je smrtonosna bolest koju trebamo prevenirati, liječiti i pratiti kroz cijeli život", poručio je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close