Što mislite?

Građani smatraju da su lijekovi u BiH skupi!

Građani smatraju da su lijekovi u BiH skupi. Kako u Mostaru, tako i u Sarajevu te Banja Luci i Bijeljini.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 10. 2019. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani godišnje za lijekove potroše i više od 300 milijuna maraka, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova donesen je prije dvije godine, a u njemu postoje nelogičnosti, smatraju farmaceuti. Takve nelogičnosti najviše osjete građani.

Građani smatraju da su lijekovi u BiH skupi. Kako u Mostaru, tako i u Sarajevu te Banja Luci i Bijeljini. Pravilnik o formiranju cijena lijekova, koji je na snazi već dvije godine, ima dosta nedostataka, no ipak njegovom primjenom napravljene su određene uštede, poručuju iz državne Agencije za lijekove.

Video: Građani smatraju da su lijekovi u BiH skupi

''Izračunali smo da je došlo do sniženja cijena lijekova za jedanaest posto. Na ovaj način smo dali jedan okvir kako se formira maximalna veleprodajna cijena lijekova i suština dodošenja jednog ovakvog akta da je država ta koja diktira cijene a ne industrija'', rekla je to Tijana Spasojević Došen iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Cijene lijekova, prema državnom zakonu, u dijelu koji se odnosi na veleprodajne i maloprodajne marže, određuju i entitetska ministarstva zdravlja. U Republici Srpskoj maksimalna maloprodajna marža za lijekove iznosi 20, a u Federaciji BiH 25 posto. Iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju da bi građani promjene cijena lijekova osjetiti, ukoliko bi se promijenila stopa PDV-a.

Farmaceuti navode da su u nezavidnoj situaciji. Vlasnik lanca apoteka u Bijeljini kaže da su im ruke vezane i da treba mijenjati zakon.

“Mi moramo da spuštamo maržu tako da je naša marža ovdje pet ili deset posto, a znamo da je dozvoljena marža u apotekama 20%. Niži PDV same usluge na registraciji lijekova, na prvu seriju, mislim da bi to bilo rješenje”, rekao je Nikola Rosić, vlasnik lanca apoteka u Bijeljini.

''Nelogičnosti koje su se javile jesu zemlje koje su uzete kao referalne zemlje na osnovu tih zemalja se vrši izračun cijena lijekova za BiH, jedna od tih zemalja je i Srbija koja ima izuzetno niske cijene lijekova što je dovelo do poremećaja na tržištu'', govori Zahida Binkaj ispred Komore magistara farmacije FBiH.

Niže cijene u Srbiji dovele su do toga da pacijenti iz BiH u Srbiji najčešće kupuju lijekove za srce, masnoću i prostatu. Cijene variraju, ali se ipak postižu uštede. Za budžet umirovljenika, kažu, i marka je mnogo, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close