Mentalno zdravlje

Velika potražnja: Godišnje na antidepresive potrošimo 8.667.413 KM

Psiholozi i psihijatri smatraju da razloge pretjerane potrošnje antidepresiva treba tražiti u cjelokupnoj situaciji u državi, velikoj nezaposlenosti i posljedicama rata.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 04. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu, ali i u našoj zemlji, posljednjih je godina zabilježena velika potražnja za antidepresivima. Ovu činjenicu potvrđuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prema kojima će do 2020. godine depresija postati drugi svjetski zdravstveni problem.

Narušeno zdravlje

Tijana Spasojević-Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazala je za „Dnevni avaz“ da su 2017. godine u BiH na sve lijekove za oboljenja nervnog sustava potrošene nevjerovatne 77.000.722 marke, što je 15 posto ukupnog prometa lijekova za 2017. To, ističe ona, govori da je mentalno zdravlje bh. građana ozbiljno narušeno. Od toga je za antidepresive izdvojeno 8.667.413 KM.

Psiholozi i psihijatri smatraju da razloge pretjerane potrošnje antidepresiva treba tražiti u cjelokupnoj situaciji u državi, velikoj nezaposlenosti i posljedicama rata.

Psihijatar Slobodan Nogo ističe da su slučajevi obolijevanja od depresije i ostalih psihijatrijskih oboljenja u porastu te da neka istraživanja pokazuje da će preteći kardiovaskularne bolesti.

Prolazna bolest

''Kako su ova oboljenja u porastu, tako i potrošnja lijekova raste. Psihijatrima je nekad depresija bila prolazna bolest. Međutim, danas utjecajne farmaceutske kuće čine sve kako bi se prodalo što više antidepresiva, pa se čak propisuju lijekovi za neke dijagnoze koje se prije nisu liječile, naprimjer anksioznost'', kazao je dr. Nogo.

Kopirati
Drag cursor here to close