INZ

Edukacija djevojčica o reproduktivnom zdravlju "preseljena" na online platforme

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzr
Lifestyle / Zdravlje | 04. 05. 2020. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, i pored pandemije koronavirusa Covid-19, nastavio sa sa realizacijom velikog projekta ''Zdrave, snažne, educiran'', kojim je planirano da se do kraja školske godine obuhvati oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda u 75 osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Video i brošura dostupni online

Projekt provodi Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale darove i prateći materijal.

Nakon što su interaktivna predavanja, radionice i razgovori sa djevojčicama obavljeni u pedesetak škola u općinama ZDK, posjeta u preostalih sedamnaest škola, koje su po planu bile planirane za posljednja tri mjeseca školske godine, bit će urađena na specifičan način.

Poklon pakete su osigurale dvije društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude, a ukupna vrijednost donacije prelazi 20.000 KM. Kroz donaciju svakoj djevojčici je osiguran poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tijekom menstruacije.

''Zbog pandemije nismo u prilici održati predavanje u učionicama, pred učenicama. Zato smo odlučili da obraćanje i kratki edukativni film snimimo na CD, te s planiranim poklonima dostavimo u svaku školu. Nastavnici će, putem utvrđenih internet platformi učenicama učiniti dostupnim edukativni film, a i mi smo ga objavili na svojoj web stranici inz.ba, gdje dostupan svim zainteresiranimm za preuzimanje i gledanje. Također, i brošura je predstavljena u PDF formatu. Kad se steknu uvjeti, učenicama će biti uručeni i pokloni naših partnera'', ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni uradnik u Službi za školsku higijenu INZ-a.

Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju.

Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i satova edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura.

Univerzalna poruka za uzrast

''Iako je materijal urađen u suradnji sa partnerima primarno za učenice i škole u Zeničko-dobojskom kantonu, on je univerzalan i može se koristiti u bilo kojoj školi u BIH i regiji, pripremljen i primjeren za ovaj uzrast, tako da vjerujemo da će naći svoj put i do učenica drugih škola u BiH'', ističe Hasanica.

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

U nju djevojčice mogu oći zapisivati i bitne podatke i informacije. Indirektno, ona je pomoć i roditeljima u boljem razumjevanju procesa kroz koje prolaze njihove kćerke.

LINK za otvaranje brošure.

LINK za preuzimanje brošure.

LINK za video na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close