Kontroverzni referendum

Čudna priča: Doživio psihotičnu epizodu zbog Brexita

Čudnu priču ispričao je njegov liječnik ovoga tjedna za časopis BMJ Case Reports, prenose britanski portali.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontroverzni referendum na kojemu je izglasan brexit 2016. godine potaknuo je psihotičnu epizodu kod jednog Britanca.

Čudnu priču ispričao je njegov liječnik ovoga tjedna za časopis BMJ Case Reports, prenose britanski portali.

Kako se navodi u tom stručnom časopisu, muškarca u četrdesetim godinama dopremila je hitna pomoć u bolnicu tri tjedna nakon referenduma o Brexitu održanog 24. lipnja 2016. Hitna pomoć je pozvana jer je muškarac bio jako uznemiren i počeo je bacati stvari.

Kada je stigao u bolnicu bio je usred akutnog psihotičnog stanja, uznemiren i zbunjen. Kasnije je pokušao "kopati rukama po podu kako bi iskopao rupu i pobjegao s tog mjesta". Također je imao paranoidne deluzije i slušne halucinacije.

Po riječima pacijenta i njegove supruge, sve je počelo nakon izglasavanja brexita. On nije mogao spavati i brinuo se zbog posljedica glasovanja. Njegovo mentalno stanje se pogoršavalo unatoč antidepresivima i tabletama za spavanje. Također je počeo strahovati da ga televizor na poslu nagleda.

Muškarac je primljen na psihijatriju gdje je dobio anitpsihotike i počeo se oporavljati. Za nekoliko dana se u potpunosti oporavio, a otpušten je iz bolnice dva tjedna kasnije.

Izglasavanje Brexita vjerojatno nije jedini razlog njegova sloma, ali je sigurno bilo izvor velikog stresa koji je potaknuo psihotičnu epizodu, rekli su njegovi liječnici.

Iako bi ovo mogao biti prvi prijavljeni slučaj psihoze povezane s Brexitom, to nije prvi put da je politika naštetila mentalnom zdravlju ljudi. U Sjedinjenim Državama bio je barem jedan sličan slučaj kod žene koja nije bolovala od psihotičnih poremećaja, a kojoj se razvila psihoza nakon inauguracije Donalda Trumpa 2017., prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close