Novi aparat

Velik dan za Dom zdravlja Konjic

''Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane.''
Lifestyle / Zdravlje | 02. 10. 2021. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Konjic u petak je dobio suvremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante kroz projekt “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH".

Navedeni projekt financira se iz sredstava Općine Konjic i sredstava Grant sheme koje je osigurala Vlada FBiH i Vlada Švicarske putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP, objavili su iz te općine.

''Općina Konjic je nastojeći Konjičanima stvoriti uvjete za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, proračunom za 2021.godinu planirala sredstva za njeno unapređenje i kroz ovaj projekt nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 maraka i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu'', kazao je tijekom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini Konjic, Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući da je ovo prvi put da  Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ovog kvaliteta, što će mnogo značiti u daljem radu.

''Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kada je riječ o prevenciji'', kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti pozivajući građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic.

S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području općine Konjic, u proteklim danima organizovana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina, naveli su iz Općine Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close