Nova bolest

Dogodilo se i to: Prvi pacijent u svijetu zbog klimatske promjene

Ekstremni vremenski uvjeti u Kanadi jedan su od niza problema s kojim se svijet suočava zbog klimatskih promjena.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanađanin iz mjesta Nelson u provinciji Britanska Kolumbija koji je suočen s problemima s disanjem prvi je pacijent u svijetu od "klimatske promjene", jer liječnici smatraju da su vreli valovi i loša kvaliteta zraka uzrok njegovom stanju.

Liječnik Kyle Merritt, koji je odgovoran za dijagnozu pacijentu iz Nelsona oboljelog od astme, naglasio je da je ovo prvi put u proteklom desetljeću da je klimatska promjena uzrok problema, prenosi britanski dnevnik Independent.

"Ukoliko ne vidimo uzrok i samo liječimo simptome, onda ćemo i dalje zaostajati. Jednostavno, pokušavam shvatiti šta se događa", naglasio je Merritt.

Kanada je, piše Srna, tijekom lipnja bila suočena s neuobičajeno jakim valom vrućina koji je potom pratio gust smog uzrokovan šumskim požarima.

Britanska Kolumbija nalazi se na krajnjem zapadu Kanade i premašila je temperaturne rekorde u lipnju koji su uzrok smrti najmanje 500 ljudi. Šumski požari utjecali su da kvaliteta zraka bude 43 puta gora od prihvatljivih razina tijekom srpnja i kolovoza.

Dijagnoza koju je dao Merritt dovela je do toga da i ostali liječnici iz provincije pokrenu inicijativu pod nazivom "Liječnici i medicinski tehničari za planetarno zdravlje".

Profesionalni radnici zdravstvenih službi koriste ovu grupu za zastupanje boljeg zdravlja zaštitom ekologije.

Ekstremni vremenski uvjeti u Kanadi jedan su od niza problema s kojim se svijet suočava zbog klimatskih promjena.

Svjetski lideri na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glasgowu vrše pritisak da se odrede stroži ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena kako bi se spriječile mnogo teže posljedice i obećavaju da će smanjiti emisije štetnih plinova kako temperatura ne bi rasla više od dva stupnja Celzijusa.

Međutim, stručnjaci za klimu smatraju da je to nedovoljno.

Kopirati
Drag cursor here to close