Karcinom dojke

"Dan roze vrpce" obilježen i u Livnu

Na prostoru Hercegbosanske županije od 2020.-2023. registrirano je 68 operiranih žena od kojih je 50 imalo karcinom, a 18 je imalo promjene i fibroadenime.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2023. u 18:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Dan roze vrpce u Livnu

U organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke "Bistrica", u srijedu je u prostorijama PTC 'Forum' u Livnu obilježen "Dan roze vrpce".

Svrha je manifestacije skrenuti pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je karcinom dojke najčešća vrsta tog malignog oboljenja.

''Na prostoru Hercegbosanske županije od 2020.-2023. registrirano je 68 operiranih žena od kojih je 50 imalo karcinom, a 18 je imalo promjene i fibroadenime'' - istaknula je uime organizatora Slavica Gotovac, poručujući kako je važno da žene idu na redovite preglede kao i samopregleda.

Podizanjem svijesti o ovoj bolesti nastoji se, kažu u Udrugi, upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

Rad Udruge i današnju akciju podržala je dr. Ivan Cikojević, koji je koordinator projekta za rano otkrivanje raka dojke.

"Dan roze vrpce" je humanitarna akcija i tradicijski se obilježava u mjesecu listopadu, a glavni cilj je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Kopirati
Drag cursor here to close