20 KM

Cijela obitelj može 'stati' na jednu potvrdu o preboljelom COVID-19

Ne mora svaki član obitelji pojedinačno tražiti potvrdu o preboljelom virusu COVID-19. Ako je obitelj u kratkom razdoblju preboljela ovaj virus, može dobiti jednu potvrdu.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 06. 2021. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je cijela obitelj u kratkom vremenskom intervalu preboljela COVID-19, ne moraju svi članovi obitelji posebno plaćati 'Izvod iz medicinske dokumentacije', odnosno potvrdu o preboljelom virusu, već se može platiti jedna potvrda za cijelu obitelj.

Ove informacije potvrdili su za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari grad Mostar.

''Ako je cijela obitelj preboljela COVID-19 u kratkom vremenskom intervalu, može dobiti potvrdu o preboljenu bolesti i platiti je 20KM, ako se potvrda koristi u ekonomske, poslovne ili turističke svrhe. Ako je potreba izdavanja uvjerenja u medicinske svrhe onda je potvrda besplatna'', kazao je dr. Edin Kapetanović, direktor DZ Stari grad.

Proces uplate

Kapetanović je rekao kako proces uplate ide tako što registrirane osobe u ambulanti obiteljske medicine podnesu zahtjev za izdavanje uvjerenja o preboljelom Covid-19, u tom zahtjevu osobe navedu u koje svrhe im treba uvjerenje.

Naplata, kaže, se obično vrši u računovodstvu ustanove, ali veliki broj ambulanti ima ručno ovjerene račune, koju pacijenti dobiju kao potvrdu o uplati iznosa.

Potvrdio je da cijela obitelj, koja je u kratkom vremenskom intervalu preboljela korona virus, 'ide' na istu potvrdu, koju plate 20KM, jer se sve stavlja na jedan nalaz.

''Potvrda se naplaćuje po osnovu činjenice da mi kao javna ustanova u ugovoru sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, nismo dužni izdavati uvjerenja kao osnovni dio naših obveza i aktivnosti'', pojasnio je Kapetanović.

Ines Popovac glasnogovornica Doma zdravlja Mostar, rekla je da jedna obitelj ima pravo na potvrdu, odnosno izvod iz medicinske dokumentacije, ako su svi u obitelji u kratkom vremenskom intervalu preboljeli COVID-19.

Tko može na jednu potvrdu?

''Ako je više osoba u užoj obitelji preboljelo COVID-19 mogu dobiti jednu potvrdu. To naravno ovisi od obiteljskog liječnika i vremenskog razdoblja u kojem su članovi obitelji  preboljeli COVID-19, te ako su bili testirani PCR testom. Tada mogu na jednu potvrdu od 20 KM'', pojasnila je Popovac.

Tako primjerice ako je jedan član obitelji prebolio COVID-19 u veljači, a drugi u travnju, obitelj ne može na jednu potvrdu, no ako su se kod članova obitelji simptomi razvijali u kratkom vremenskom razdoblju npr od sedam dana, tada obitelj može dobiti jednu potvrdu.

''Važno je napomenuti da se potvrda ne može dobiti ako nije urađena PCR metoda testiranja u našoj ustanovi, jer ne može nitko dobiti Izvod iz medicinske dokumentacije kojim se potvrđuje da je prebolio koronu ako je testiran privatno, serološki i nije imao rješenje o izolaciji'', pojasnila je Popovac, jer sve se mora uraditi preko obiteljskog liječnika.

Potvrde, dodaje podliježu inspekciji koja dolazi u nadzor, tako da njihovi liječnici ne smiju dati potvrdu nikome, tko je radio antigenski test, privatno i sl..,  mogu je dati samo osobama koje su regularnim putem dobile uputnicu, rješenje o izolaciji..

Kopirati
Drag cursor here to close