''Ne zaboravi''

Čapljincima predstavljen projekt koji govori o životu s demencijom

Projekt je nastao s ciljem da se pomogne osobama s demencijom, kao i njihovim članovima obiteljima.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 09. 2021. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Život s demencijom tema je dokumentarnog filma ''Ne zaboravi'' koji je u utorak prikazan u Caritasovom Domu za stare i iznemogle osobe 'Betanija'' u Čapljini. U sklopu promocije filma održana je i izložba fotografija koje na jedan drugačiji način približuju probleme s kojima se suočavaju oboljeli od demencije, kao i njihove obitelji.

Projekt je nastao s ciljem da se pomogne osobama s demencijom, kao i njihovim članovima obiteljima.

''Želja nam je bila da upravo akteri ovog dokumentarnog filma, svojim svjedočanstvima upute poruku kako se nositi kada se suočite s demencijom, te ostaviti traga na javne strukture svih razina da se uključe u rješavanje ovog problema'', kazao je Ante Bender, koordinator projekta “Ne zaboravi”.

Kroz film se uočava nekoliko važnih faktora koji su potrebni u ophođenjima s oboljelima od demencije, to su spoznaja, strah, suživot, stres i strpljenje.

Ravnatelj “Caritasa” Mostar don Željo Majić zahvalio se svima nazočnima kao i svima onima koji su sudjelovali u izradi filma i njihovim obiteljima te dodao kako trenutno u Domu za stare i iznemogle osobe “Betanija” ima 20 ležajeva namijenjenih za osobe s demencijom.

Temeljna ideja koja stoji iza projekta “Ne zaboravi” je širenje svijesti o demenciji i njezinim karakteristikama te razvijanje sustava potpore. Cilj projekta je kroz niz virtualnih, audio i tekstualnih zapisa koji slikovito i kroz primjere nastoje približiti ovaj problem. Projekt ''Ne zaboravi'' završava 8. listopada konferencijom u Banja Luci.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close