Luk liječi

Čaj od luka: Idealan za borbu protiv gripe i kašlja

Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 01. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedete li svakog dana malo luka (ili češnjaka), sezonske bolesti, poput gripe, prehlade, kašlja i upale grla, mogle bi vas zaobići. Jedenje luka također pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila te reguliranje razina kolesterola. Nažalost, sirovi luk mnogi izbjegavaju zbog neugodna mirisa ili zato što im “teško” pada na želudac. No i tome je moguće doskočiti, piše 24sata.hr. 

Ljekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena. No i suvremena znanost ističe njihovu učinkovitost.

Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Istraživanja također pokazuju da se kvercetin bolje i učinkovitije apsorbira iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovito jedenje luka također može smanjiti učestalost astmatičnih napadaja.

To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji “gase” upalu. Za to je, između ostalog, također zaslužan kvercetin, čije je djelovanje vrlo slično djelovanju lijekova protiv astme. Najveća koncentracija te tvari nalazi se u ljusci luka. Iskoristiti je možete tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac juhe dok se ona lagano kuha. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve.

Kako biste izbjegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski uzgojen luk ili ovo korisno povrće uzgojiti u vlastitom vrtu. Luk je najbolje jesti u svježem stanju, a pri tome vrijedi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše ljekovitih sastojaka.

 Međutim, ima situacija kad je bolje izbjeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih djelovanja, ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu djecu. Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dijela i prelijte s 3 šalice vode.

Ako luk nije šprican, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom. Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem - tijekom kuhanja ubacite listić kadulje te nekoliko žličica kamilice i majčine dušice.

 Raskuhani luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krumpira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je učinkovit protiv kašlja.

Također ga možete koristiti i za liječenje grlobolje, prehlade i gripe. Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo doći do poboljšanja. Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breussa, čaj od luka koristi se za liječenje srčane i bronhijalne astme.

Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlječenje čaj treba piti 2-3 tjedna, a to je moguće i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje jedenje naribane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma te cjelokupno zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close