Zdravstveni problem

Morbilima zaražene 44 osobe u RS, najviše oboljelih djeca, petero hospitalizirano

Lifestyle / Zdravlje | 22. 04. 2024. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj trenutno su prijavljene 44 osobe oboljele od morbila, a dosad je na bolničkom liječenju zbog komplikacija bilo petero.

Stručni suradnik za odnose sa javnošću u Institutu za javno zdravstvo RS Milka Mrđa za Fenu kaže da najviše zaraženih ima u Bijeljini - 21 i Banjoj Luci – 16. U Kotor Varošu, Ugljeviku, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Laktašima, Loparama i Istočnom Sarajevu prijavljena je po jedna osoba.

Naviše zaraženih je u uzrasnoj grupi od 1 do 4  godine – 17 i u grupi starijih od 30 godina - 10 zaraženih.

Smrtnih ishoda nije bilo, ali se kod petoro djece razvila upala pluća.

''Do sada je bilo hospitalizovano pet osoba. Što se tiče kliničke slike, kod oboljelih su prisutni uobičajeni simptomi - osip i temperatura, dok je kod pojedinih došlo do pojave kašlja, zapaljenja nosne sluznice i konjuktivitisa, a kod petoro djece se razvila pneumonija'', kaže Mrđa.

Ona podsjeća da su morbili (male boginje) vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica iz porodice Paramyxoviridae. Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do, kako navodi, pojave prvih simptoma u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita, te simptoma kao što su hunjavica, kašalj i grlobolja.

Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis). Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice.

''On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete. Osip je mrljast i sitnocrven, a nakon njegovog izbijanja temperatura se obično spušta na normalu'', dodaje Mrđa.

U uvodnom stadijumu bolesti, po njenm riječima, specifična je pojava Koplikovog enantema (crvena mrlja kao sočivo) i javlja se na bukalnoj sluzokoži, ima izgled posutog griza na hiperemičnoj sluzokoži, ne skida se i čvrsto je spojen sa sluzokožom.

''Javlja se pri kraju kataralnog stadijuma, obično 36 časova prije pojave ospe, održavaju se 11-24 časa. U osipnom stadijumu javlja se serozna sekrecija iz nosa i očiju, što se u medicini zove 'plačna maska' – što je, takođe, specifično za morbile. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju – navodi Mrđa.

Morbili su bolest dječijeg uzrasta kod kojih se i najčešće javlja ako osoba nije zaštićena sa dvije doze vakcine, što se odnosi i na odrasle osobe, jer vrlo često, osim djece, obolijevaju i roditelji (osjetljive osobe iz kontakta) ako nisu cijepljeni ili preboljeli bolest. Najčešće komlikacije su upale uha, pluća, moždanih ovojnica i mozga, što može dovesti do trajnih oštećenja mozda, kao i smrtnog ishoda.

Epidemija morbila javlja se kao posljedica nedovoljne stope pokrivenosti cjepivom, a u Republici Srpskoj, po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u posljednje četiri godine je evidentan konstantan pad vakcinacije MRP cjepivom (cjepivokoja sadrži komponentu protiv morbila).

U 2023. godini, obuhvat cijepljenjem sa prvom dozom MRP cjepiva je 62 posto, sa drugom 76 posto, a što je daleko od potrebnih 95 posto i više za ostvarenje kolektivnog imuniteta u populaciji.

''Ovakav obuhvat stvara uslove za epidemijsku pojavu ovih bolesti'', napominje Mrđa.

Krajem prošle godine u cjelom regionu je buknuo i veliki kašalj upravo zbog pada stope obuhvata vakcinacije kod djece.

Što se tiče velikog kašlja, do danas su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljene 133 oboljele osobe, od čega je najviše, 113, iz Banje Luke.

U Institutu za javno zdravstvo apeliraju na roditelje da djecu dovode redovno na obavezno cijepljenje, u skladu sa preporukama pedijatara. 

Kopirati
Drag cursor here to close