Pogled iznutra

Bljesak.info donosi 'lica s prve crte': Posjetili smo mostarsku Covid-bolnicu

Posjetu smo započeli obilaskom osoblja koje skrbi za pacijente na respiratoru...
Lifestyle / Zdravlje | 18. 04. 2020. u 08:20 K.M. / D.K. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesec dana otkako smo suočeni sa zasad još uvijek nepoznatim virusom, protiv kojeg se bori cijeli svijet, naš fotoreporter ušao je u Covid-zgradu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Foto: Bljesak.info / 24. Na ulazu u COVID bolnicu: dr. Svjetlana Grgić, infektolog  i dr. Zoran Karlović, anesteziolog

Dr. Svjetlana Grgić, infektolog i dr. Zoran Karlović, anesteziolog dočekali su nas na samom ulazu u nekadašnju zgradu Infektivnog odjela i bili domaćini neobične vizite u kojoj smo zabilježili stvarni život medicinskih djelatnika u borbi protiv pandemije.

Foto: Bljesak.info / dr. Jadranka Nikolić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti sa svojim radnim timom - Maja Lasić, med. sestra, Nives Vasilj, glavna sestra  i dr. Svjetlana Grgić (na jednom od bezbroj radnih sastanaka)

Posjetu smo započeli obilaskom osoblja koje skrbi za pacijente na respiratoru. Pacijenti se, kako nam objašnjava dr. Karlović, nadziru 24 sata, a svi parametri se očitavaju kompjuterski, bez potrebe da se svako malo ulazi kod pacijenata.

Foto: Bljesak.info / Dr. Ivana Krešić, anesteziolog - Video nadzor bolesnika u Izolacijskom bloku

Težinu cijele priče, ali i pomalo ''svemirski'' dojam, ostavljaju zaštitna odijela koja su nama, oblačeći ih po prvi puta djelovala zanimljivo. No, pomisao da ih medicinsko osoblje oblači i skida više puta dnevno uz svu popratnu proceduru, djeluje zaista komplicirano.

Foto: Bljesak.info / Glavna sestra Nives Vasilj,  svima i uvijek na ispomoći

Potrebno je nekoliko minuta i pomoć drugih da 'uskočite' u jedno ovakvo odijelo, i kao što i izgleda, takvo i jeste -  nezgodno.

Uz činjenicu da čitav set prate i zaštitne naočale, vizir, maske, zaštita na nogama..., kretati se u svemu tomu, u najmanju je ruku, teško.

Foto: Bljesak.info / Prije ulaska

''Liječnici znaju po pet sati biti pod ovim odijelom. Uvijek je od njih netko uz pacijente, i to duže vrijeme, pa rade sa zamagljenim naočalama što im svakako stvara dodatan problem'', govore nam pri oblačenju i dodaju kako pri svakom izlasku slijedi ustaljena procedura - skidanje, tuširanje, sušenje kose.

Sad zamislite samo taj dio, ponekad i do pet puta dnevno, svaki put ista procedura.

Foto: Bljesak.info / S druge strane stakla

Neka od odijela su za jednokratnu uporabu, dok druga nakon korištenja idu u pranje i ponovnu upotrebu, ovisno o njihovoj kvaliteti.

Foto: Bljesak.info / Ana Zubac, med.sestra - Tuširanje i pranje kose obvezno je svaki put nakon izlaska iz Izolacijskog bloka, a nerijetko je to i više puta u tek nekoliko sati stoga se i fen često koristi.
Foto: Bljesak.info / Anestetičar, Alen Džidić  se priprema za ulazak u Respiracijski centar

Počevši od ovog, do brojnih rizika kojima su izloženi, usprkos svemu, iznenađeni smo vedrinom osoblja koja nas je dočekala i koju smo susreli, prolazeći kroz sve punktove Covid-bolnice.

Foto: Bljesak.info / Maja Lasić, med.sestra, Nikolina Pajić, administrator, Lejla Dizdarević med.sestra i Iva Andačić med.sestra   
Foto: Bljesak.info / Sve bolesničke sobe imaju video nadzor 

Trenutno se u ovim prostorijama liječi oko 20 pacijenata s prostora HNŽ, a sve bolesničke sobe imaju videonadzor.

Foto: Bljesak.info / Antonio Kokić, medicinski tehničar 
Foto: Bljesak.info / Josipa Bubalo, med. sestra

Uvažavajući njihovo pravo na privatnost, naš smo objektiv usmjerili isključivo na lica liječnica i liječnika te medicinskih sestara i tehničara koji svaku večer u 20 sati osluškuju pljesak zahvale građana Mostara.

Foto: Bljesak.info / Ispred Dnevne bolnice COVID bolnice: Dr. Eugen Marić, Slađana Lukić, med. sestra, dr. Sanja Šanje Kukić, infektolog, dr. Stipe David Bušić i Josipa Bubalo, medicinska sestra (s desna na lijevo)

 

Kopirati
Drag cursor here to close