Urednik i voditelj Miljenko Buhač

BLJESAK PODCAST | Imam ideju #1 - Dr. Jurišić: Za svaki uspjeh je potreban tim

Dr. Gordan Jurišić, specijalist stomatologije, osnivač i prvi čovjek Stomatološke poliklinike "Jurišić" gost je prve epizode podcasta "Imam ideju" urednika i voditelja Miljenka Buhača.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 04. 2022. u 00:45 Bljesak.info
BLJESAK PODCAST | IMAM IDEJU #1 Dr Gordan Jurišić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podcast pod nazivom "Imam ideju" Business magazina Bljesak kreće s ciljem da predstavi uspješne ljude iz poduzetništva, gospodarstva općenito, ali i znanosti, nevladinog sektora i drugih oblasti u kojima pojedinci ili timovi bilježe uspjehe vrijedne pažnje.

Gost prvog podcasta "Imam ideju" je dr. Gordan Jurišić, specijalist stomatologije, osnivač i prvi čovjek Stomatološke poliklinike "Jurišić", koja s uspjehom radi već četvrt stoljeća. Sve je započelo u Mostaru, a vremenom je Poliklinika "Jurišić" postala prepoznatljiv brend u regiji.

"Počeli smo s  jednom malom ordinacijom, odakle je krenuo razvoj. Mi smo se razvili u specijalističku polikliniku, koja ima šest specijalista i devet timova. Raspolažemo s modernom infrastrukturom za sve vrste usluga, od dijagnostike, preko savjetodavnih do terapijskih usluga. Ono što me posebno raduje jest činjenica da smo generalno kao struka na jednoj visokoj razini, kako mi tako i druge kolege, da pacijent može dobiti najsuvremenije usluge i da više nema nikakve potrebe da ide bilo kud iz Mostara", kaže dr. Jurišić na samome početku razgovora.

"Sami razvoj tehnologije u stomatologiji omogućuje nam metodologiju rada koja daje visok stupanj komfora pacijentu, a također i anestetička sredstva, koja su potpuno neškodljiva, primjenjuju se u iznimno malim količinama, a razvoj svega što koristimo u terapiji, postalo je pacijentu toliko ugodno da ga u potpunosti opusti i stvori povjerenje prema liječniku", govori dalje dr. Jurišić na temu kako je nekad izgledao odlazak zubaru, a kako je to pak danas.

Podigla se svijest pacijenata

Podigla se i svijest o važnosti njegovanja zuba kod moderne populacije, što je dijelom i rezultat dostupnosti modernih higijenskih sredstava, ali dakako i mogućnosti koje imaju stomatolozi u liječenju i praćenju zdravlja zuba kod pacijenata.

"Ako pogledamo oko sebe, zubi danas lijepo izgledaju, nije to kao nekad kad je većina ljudi bila djelomično ozubljena. Bila je ranije niža svijest, ali i niže tehnološke mogućnosti za jedan stomatološki zahvat, tako da stvarno danas imamo visoku zubnu estetiku".

Timski rad sve olakšava

"Sad su potpuno druga vremena, druge okolnosti, teško je razmišljati o tome kako bi sve to čovjek danas napravio, ali kad smo počeli 1997., bilo je drukčije, tako da smatram da splet ukupnih okolnosti dovodi do nekih odluka i promišljanja kako nastaviti ulaganje i investirati. Uvijek je teško, svaki privatni posao traži odricanja i žrtvu. Svako čovjek koji radi privatni posao ujedno ga i živi 24 sata dnevno", kaže doktor Jurišić na pitanje bi li danas eventualno radio drugačije u odnosu na početke prije 25 godina.

"U timu je lakše raditi, naravno, formiranje tima od početka je vodilo ka jednom uspjehu. Kad bismo primali nove kolege, suradnike, gajili smo taj jedan duh ponašanja, odnosa i zajedništva. Vidite i sami da u bilo kojoj djelatnosti timski rad najbolje dovodi do uspjeha. Uzmite samo primjer jednog sportskog kluba, gdje jedan tim neće funkcionirati ako nije kompaktan ili ako nije dobar trener, odu im dva ključna igrača i slično - za svaki uspjeh je potreban tim".

Osvrt na pandemiju - "dileme ostaju"

"Zapravo bih trebao razgovarati na ovom mjestu kao liječnik, društveno i zdravstveno odgovoran, ali s druge strane propitkujem se i kao čovjek, osobno. Meni je ipak ovaj problem s koronavirusom nejasan, kako se i zašto virus pojavio, zašto je ovako marketinški, grubo rečeno, popraćen... Naravno da virus postoji, ali postoji i niz drugih teških bolesti, a zašto se toliko značaja pridavalo ovom virusu, ja to stvarno ne mogu razumjeti i mislim da je ovdje došlo do zloupotrebe riječi epidemija. Primjer iz prošlosti kad smo imali pandemiju svjedoči o tome kako se pristupa opasnoj pandemiji".

Nadalje dr. Jurišić kaže kako ostaje jedna velika dilema u vezi s tim kako se odnosilo prema zaraženima, prema oboljelima, ali i prema cijepljenima, tako da ostaje velika dilema o mnogim stvarima s ovim u vezi.

"Naravno, virus je vrlo opasan, postojala su velika neznanja o njemu i u startu se svakako trebalo ići na način kako se i krenulo u borbu protiv koronavirusa kroz metodu izolacije. Mislim da se dobro postupilo, ali da se kasnije nije dobro upravljalo tom krizom".

Gost našeg podcasta "Imam ideju" pohvalio je u nastavku razgovora rad lokalnog medicinskog osoblja u Mostaru i Hercegovini u vrijeme pandemije, jer to vrijeme i uvjeti bili su enormno teški i za medicinsko osoblje i za pacijente.

U drugome dijelu podcasta dr. Jurišić osvrnuo se na posljedice pandemije, kako ekonomske, tako i sve druge koje tako teška vremena donose, govorio je i o poduzetništvu općenito, statusu i šansama mlade generacije, o Mostaru kao mjestu za življenje i posao, kulturi grada i Hercegovine, te o promjenama koje se počinju nazirati nakon što je počela funkcionirati nova gradska uprava u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close