Svjetski dan AIDS-a

BiH zadržala najnižu stopu zaraženosti HIV-om u regiji jugoistočne Europe

''Svi novoregistrirani slučajevi su muškarci. U 2017. godini nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od AIDS-a. Broj HIV novoinficiranih slučajeva u posljednjih nekoliko godina kretao se između 22 i 24 godišnje''
Lifestyle / Zdravlje | 29. 11. 2017. u 17:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se i dalje smatra državom s niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1 posto). Međutim postoje brojni riziko faktori koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja te stope.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH u povodu Svjetskog dana AIDS-a navode da je (po službenim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Pododjela za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH) do kraja studenog ove godine u BiH registrirano svega 11 novih HIV infekcija, od čega se u dva slučaja razvio AIDS.

''Svi novoregistrirani slučajevi su muškarci. U 2017. godini nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od AIDS-a. Broj HIV novoinficiranih slučajeva u posljednjih nekoliko godina kretao se između 22 i 24 godišnje'', navodi se.

Podsjećaju da je Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u BiH u proteklih deset godina uložio značajna nepovratna sredstva u svrhu prevencije i rane dijagnoze te adekvatnog liječenja HIV-a i AIDS-a.

Naglašavaju da je, uz sufinanciranje Globalnog fonda te sudjelovanje i financiranje institucija iz zdravstvenih i drugih sektora u BiH, suradnju s organizacijama civilnog društva, te uz podršku UNDP-a, uspostavljena kvalitetna prevencija HIV infekcija i rani početak liječenja, te je tako BiH zadržala najnižu stopu zaraženosti HIV-om u regiji jugoistočne Europe.

''Bosna i Hercegovina od 2016. godine više ne spada u kategoriju država koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, te je na institucijama u FBiH, RS i Brčko distriktu odgovornost da u skladu s mogućnostima i potrebama, mobiliziraju sredstava i implementiraju ključne aktivnosti identificirane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u BiH za period 2015.-2017. da bi se niska stopa novih HIV infekcija zadržala na dosadašnjem nivou'', ističe se.

U Planu tranzicije su identificirane ključne intervencije da bi se zadržali postignuti rezultati i ne bi došlo do porasta novih infekcija HIV-a, čije bi liječenje bilo onda puno skuplje za zdravstvene sustave u BiH, nego investicija u prevenciju, ranu dijagnozu i brzi početak liječenja i tretmana.

''Osim dijagnostike i liječenja HIV i AIDS-a (što je uključeno u zdravstvene sustave u BiH) ključne identificirane intervencije koje nisu pokrivene zdravstvenim uslugama iz zdravstvenog osiguranja odnose se na programe smanjenja štete i aktivnosti nevladinog sektora u pristupu teško dostupnim i ugroženim grupama'', navodi se.

U skladu s inicijativom Generalne skupštine UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije Svjetski dan AIDS-a - 1. prosinac obilježava se sjećanjem na one koji su preminuli u borbi s tom bolešću. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i brige za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima. Cilj je i dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, kao i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close