Prihvaćena i potpora UNICEF-a

BiH uplatila avans za 1.232.000 doza cjepiva

Bosna i Hercegovina očekuje isporuku 1,2 milijuna vcjepiva, paketom Europske unije osigurane dodatne količine
Lifestyle / Zdravlje | 30. 12. 2020. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza cjepiva, dok će Europska unija za zemlje Zapadanog Balkana osigurati cjepivo u iznosu od dodatnih 70 milijuna eura.

Naša zemlja je naručila cjepiva putem mehanizma COVAX. Ova cjepiva trebaju pokriti cijepljenje 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina cjepiva.

U skladu s relevantnim procedurama COVAX-a, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku cjepiva koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, već su počele isporuke vakcina, dok je Srbija, pored sudjelovanja u COVAX-u, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci s proizvođačima cjepiva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu sa Europskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju osiguravanja dodatnih količina cjepiva za našu zemlju kroz mehanizme EU. Na sastanku zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisere Turković sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem 18. decembra 2020. godine, glavna tema je bila osiguravanje dodatnih količina cjepiva, koje treba da budu isporučene u što kraćem roku.

Europska komisija je u ponedjeljak, 28.12.2020. godine usvojila odluku o dodjeljivanju 70 milijuna eura zemljama Zapadnog Balkana, u okviru instrumenta IPA II za nabavku cjepva, a u okviru mehanizma nabavke EU. Cilj navedenog paketa je da se omogući zemljama Zapadnog Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine vrše ubrzane pripreme, kako bi se stvorili preduvjeti za prijem cjepiva i početak cijepljenja.

Vijeće ministara BiH prihvatilo potporu UNICEF-a za procedure nabave cjepiva

Vijeće ministara BiH je, na 23. sjednici održanoj 29. 12. 2020. godine, a na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, prihvatilo potporu UNICEF-a za procedure nabave cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma “Commitment agreement-committed purchase arrangement-COVAX“ i usvojilo

Odluku o odobravanju Višegodišnjeg projekta “Financiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavu zdravstvenih protumjera protiv COVID-19 za period 2020.-2022. godine” i korištenju sredstava u iznosu dva miliona konvertibilnih maraka iz Proračuna Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Vijeće ministara je odredilo Ministarstvo civilnih poslova kao nadležnu instituciju u BiH za potpisivanje izravnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu cjepiva, materijala za cjepiva i opreme protiv COVID-19 zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma, EU Ugovora o „kupovini unaprijed“ (EU Advanced Purchase Agreements) i ovlastilo je ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine da, u ime Bosne i Hercegovine, izvrši potpisivanje navedenih izravnih sporazuma.  

Na navedenoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je i Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne potpore Europske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i  materijala za cjepiva u Bosni i Hercegovini pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close