Ali baš nikad!

4 vježbe koje trebate izbjegavati ako imate problema s koljenima

Nemojte uzimate zdravlje zdravo za gotovo te izbjegavajte ove vježbe ako imate probleme s koljenima.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 05. 2024. u 15:38 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolovi u koljenima, ozljede i trošenje zglobova uobičajene su pojave za mnoge ljude i treba ih uzeti u obzir pri odabiru treninga, prenosi Beliefnet

Postoji više vrsta uobičajenih ozljeda koljena. Možda se suočavate s problemom poput upale tetive, puknuća ACL-a, artritisa, istegnuća itd. Zbog toga se ono što biste trebali, a što ne biste trebali činiti za zdravlje koljena može razlikovati ovisno o tome s čime se suočavate.

Ipak, neke vrste pokreta nisu dobre za bilo kakvu ozljedu koljena. Kao pravilo, za opću bol u koljenu trebali biste izbjegavati većinu aktivnosti ili pokreta koji ga iritiraju. Ako primijetite oteklinu ili bol, trebali biste izbjeći vježbu koja je uzrokovala taj osjećaj. Evo nekih aktivnosti koje se ne preporučuju osobama s problemima s koljenima.

1. Skakanje

Možda se podrazumijeva, ali ako imate probleme s koljenima, ne želite vježbe koje uključuju skakanje. Aktivnosti s velikim opterećenjem mogu izazvati opću bol u koljenu, uključujući aktivnosti koje se temelje na snazi, stoga budite oprezni s preskakanjem užeta, skakanjem, okomitim skokovima ili čučnjevima u skoku.

Ako ste strastveni košarkaš ili se morate baviti sportom koji zahtijeva skakanje, najbolje bi bilo izbjegavati i te pokrete.

2. Trčanje

Trčanje, koje uključuje trčanje po tvrdim površinama, još je jedna aktivnost koju treba izbjegavati za osobe s problemima s koljenima. Ako imate problema s koljenima i trčite vani, vodite računa o podlozi po kojoj trčite.

Ako više volite trčati vani, pronađite travnato ili zemljano područje na kojem ćete trčati umjesto trčanja po betonu. Međutim, ne zaboravite da trčanje na mekšim površinama i dalje utječe na vaše zglobove, što može biti bolno.

Neugodno je jer trčanje jako opterećuje ta područja. Umjesto toga, pokušajte sjesti na kućni bicikl, koje ne opterećuju zglobove koljena. S njim možete odraditi dobru vježbu bez mnogo napora. Najbolja stvar za osobe s problemima s koljenima, posebno za starije osobe, je hodanje. To je dobar i izazovan trening s prednostima poput smanjenja rizika od bolesti srca i dobrim za vaše mentalno zdravlje.

3. Duboki iskoraci i čučnjevi

Iskoraci i čučnjevi će naprezati vaše koljeno, zbog čega nije sigurno raditi ih u punom opsegu. Ako ste ranije imali ozljedu koljena, mogli biste raditi tri četvrtine čučnjeva dok ne budete mogli sigurno ići punim opsegom.

Sissy čučnjevi, koji zahtijevaju da budete na nožnim prstima i naginjete se unatrag s koljenima niže na tlu, nisu dobra vježba za one koji imaju bolove u koljenima.

Čučnjevi na stolici mogu biti dobra alternativa za one koji žele raditi čučnjeve, ali ne mogu sigurno izvesti tipičan pokret. Za čučnjeve na stolici, tijekom čučnja dodirujete stražnjicom vrh stolca umjesto da idete ispod kuta od 90 stupnjeva, što pomaže u ograničavanju koliko daleko se spuštate.

4. Vježbe s brzim izmjenama

Pokreti koji zahtijevaju okretanje ili uvijanje mogu biti pravi problem za one s lošim koljenima. Ti pokreti mogu uzrokovati stvarne probleme ljudima s lošim koljenima. Te aktivnosti mogu uključivati nogomet, košarku, borilačke vještine i ples.

Osobe s problemima s koljenima trebaju izbjeći  uvijanje i promjenu smjera dok ne izgrade više stabilnosti u koljenu i njegovoj strukturi. Okretanje i uvijanje koje se događa može utjecati na putanju vašeg koljena. Ako vam je koljeno nestabilno tijekom vježbanja, riskirate ozljedu.

Osim ako nemate kompresiju ili navlaku za koljena koja će vam pružiti tu stabilnost kada mijenjate smjerove ili se okrećete, trebali biste biti oprezni s bočnim pokretima poput plesa, bočnih micanja i bočnih skokova, izbjegavajući ih općenito.

 

Kopirati
Drag cursor here to close