Zdravlje iz prirode!

10 biljaka s antivirusnim djelovanjem za očuvanje zdravlja

Brojne biljke su se od davnina koristile za liječenje raznih bolesti a najviše se ističu one s antivirusnim djelovanjem koja čine čuda za naše zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 11. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku ćemo otkriti 10 ljekovitih biljaka koje su jednostavno nezaobilazna postaja za svakoga kome je zdravlje na prvom mjestu. 

1. Kurkuma

Jedna od najboljih biljaka s antivirusnim djelovanjem je kurkuma. Bogata je kurkuminom, snažnim antioksidansom koji posjeduje protuupalna i antivirusna svojstva.

Ova biljka dokazano smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka te njezinom aktivnom konzumacijom možete pozitivno utjecati na imunološki sustav. 

2. Đumbir

Đumbir se najviše koristi za tople napitke u sezoni prehlade i gripe no također pozitivno utječe na opće zdravlje, te ga možete konzumirati u bilo kojem vremenskom periodu.

Njegova protuupalna svojstva će vam pomoći kod bolnog grla i kašlja, te će vam olakšati one sezonske probleme s kojima se svi susrećemo iz godine u godinu.

3. Origano

Foto: Canva / Origano u drvenim žlicama

Ako ste mislili da je origano samo začin, prevarili ste se! Naime, ovaj mirisni dodatak jelima se godinama koristi za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Sadrži spojeve poput karvakrola i timola koji imaju antivirusno djelovanje.

Također je poznato i ulje origana koje se može koristiti kao prirodni antibiotik. 

4. Bosiljak 

Ako ste jedni od onih koji bosiljak koriste u većini jela koja pripremite, znajte da ste odabrali jedan od najzdravijih začina. Ovo ljekovito bilje odlično djeluje na probavu i ravnotežu crijevne flore.

Njegova antivirusna svojstva pomažu kod upalnih stanja u tijelu te pridonose jačanju imunološkog sustava i općem zdravlju. 

5. Kopriva 

Ova biljka sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također, sadrži razne spojeve uključujući flavonoide, koji imaju antivirusna svojstva.

Može se koristiti za čišćenje tijela od toksina te sprječavanje infekcije. Ako već niste, savjetujemo vam da probate koje sve dobrobiti ima za vaše zdravlje. Sigurni smo da ćete se oduševiti. 

6. Ružmarin 

Foto: Canva / Ružmarin

Ružmarin je bogat antioksidansima, uključujući rosmarinsku kiselinu koja ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Osim što njegovim korištenjem osnažujete svoj imunološki sustav, pomoći će vam kod smanjenja upala u tijelu. Također, miris ove biljke je toliko ugodan da ćete već nakon prvog korištenja postati ovisni o njemu. 

7. Kadulja 

Svi sigurno već znate za dobrobit kadulje kod problema dišnih puteva koji se pojavljuju u sezoni prehlade i gripe. Ova ljekovita biljka sadrži spojeve poput tujona i cineola koji imaju antimikrobna svojstva te dokazano pomaže imunološkom sustavu.

Ima ugodan miris te od nje možete praviti čajeve i koristiti je kao dodatak jelima za bolje zdravlje vašeg organizma. 

8. Komorač

Čaj od komorača je od davnina poznat kao prvi lijek kod grčeva kod djece te osim toga ima bezbroj zdravstvenih pogodnosti za odrasle.

Dokazano liječi virusne infekcije te pozitivno utječe na imunološki sustav. Ima blagi miris te će vam njegov čaj biti jedno od najdražih pića u hladnim zimskim danima.

9. Šitake gljive 

Foto: Canva / Šitake gljive u posudi 

Šitake gljive možete koristiti kao svježe ubrane ili sušene te se uvjeriti u njihovu dobrobit. Osim antivirusnih imaju i antibakterijska i antigljivična svojstva te ublažavaju upale.

Odličan su izvor vitamina D te pozitivno djeluju na zdravlje kostiju. Prije upotrebe potrebno je savjetovati se s vašim odabranim liječnikom kako bi bili sigurni da ih možete konzumirati. 

10. Matičnjak 

Matičnjak dokazano pozitivno djeluje na viruse kod prehlade i gripe te je čaj ove ljekovite biljke jedan od omiljenih za vrijeme zimske sezone. Osim što ima ugodan miris i okus, njegov sastav toliko pozitivno utječe na bilo koji zdravstveni problem koji se pojavi.

Od kožnih bolesti do problema s probavom, ova biljka je apsolutno najbolji izbor koji će vam riješiti problem dok trepnete. 

Poruka za kraj 

Prije nego što počnete koristiti ove biljke s antivirusnim djelovanjem, preporučljivo je razgovarati s liječnikom kako bi se pobrinuli da ih možete nesmetano konzumirati.

Imajte na umu da ove biljke mogu pružiti prirodnu podršku vašem imunološkom sustavu te pomoći organizmu u borbi protiv raznih bolesti. 

Kopirati
Drag cursor here to close