Rijetko, ali moguće

Znakovi koji upućuju da ste alergični na seks

Iako rijetko, preosjetljivost na seks ipak postoji.
Lifestyle / Seksualnost | 31. 03. 2021. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako primijetite neke od spomenutih simptoma, obavezno porazgovarajte s liječnikom

Da, moguća je alergija na ejakulat.

Iako rijetko, moguće je imati alergijsku reakciju nakon seksa s muškim partnerom jer sperma može uzrokovati reakciju. Prema pisanju struke, kod žena se ova reakcija može zamijeniti za gljivičnu infekciju ili seksualno prenosivu bolest. Radi se ustvari na reakciju na protein u sluzi (ejakulatu) koja prenosi spermu. Razgovarajte s liječnikom ako sumnjate da je ovo vaš problem.

1. Peče vas

Alergija na ejakulat se može javiti odmah nakon odnosa, a simptomi mogu biti crvenilo, pečenje, naticanje ili prištići oko vagine, navela je Sherry Ross, ginekolog iz Santa Monice. Ako sumnjate na ovu alergiju, liječnik će morati provjeriti što sve može biti u pitanju te vidjeti radi li se možda o reakciji na kondome, tampone ili nekoj od infekcija.

2. Svrbi vas

Prva pomisao je da je ovo simptom gljivične ili neke druge infekcije, a to je dobro za početak. Stručnjaci procjenjuju kako oko 75 posto žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju, što je puno češće nego alergija na sjeme i spermu.

No ako nemate onaj neugodan sirasti iscjedak, a svrbež se javlja samo nakon seksa, onda je pametno porazgovarati s liječnikom jeste li alergični na spermu, piše Ordinacija.hr.

3. Nikada se reakcija nije dogodila s prethodnim partnerom

Pa nisu svi isti, a tako i njihovo sjeme. Moguće je da vaša antitijela reagiraju na određeni protein u ejakulatu novog partnera, kojima u prošlosti niste bili izloženi pa zato tek sad osjetite simptome. Na žalost, to može biti nezgodno za dijagnosticiranje, jer kako se radi o partnerovoj spermi, vjerojatno vas neće poslati na alergološko testiranje. Ipak postoji način da se to postigne, a put do rješenja problema najbolje je napraviti uz pomoć liječnika urologa.

4. Simptomi se javljaju samo nakon nezaštićenog odnosa

Ako ste alergični na kondom, onda će se reakcija javiti samo kada ga partner koristi. Uz osjetljivost na sjeme, postoji i ova reakcija. Simptome ćete imati samo ako kondom nije spriječio da sjeme dođe u kontakt s tijelom. Ako pokušavate ostati trudni, obratite se urologu koji može napraviti potrebne pretrage pa čak i iz sjemena u laboratoriju maknuti plazmu na koju rangirate, naravno samo u slučaju potpomognute oplodnje.

5. Imate osip

Sjemena tekućina, tj osjetljivost na nju ne mora se javiti reakcijom samo na području gdje je došla u kontakt s tijelom, pa se reakcija poput osipa može javiti bilo gdje na tijelu.

6. Teško dišete

Jasno da ubrzano dišete ako ste upravo ispod plahti s partnerom, ali ako se radi o jakoj reakciji kada otežano dišete, može biti neugodnih posljedica. Iako liječnici kažu kako nikada nisu doživjeli jaku reakciju na sjeme, simptomi mogu biti toliko jaki da je potreban odlazak na hitnu službu.

7. Oralni seks isto može biti neugodan

Bol, oticanje, crvenilo i pojava prištića u ustima mogu biti crvena zastava koja znači da nešto nije dobro i da se možda radi o reakciji na sjeme. Ako tijekom reagira na određene proteine u sjemenoj tekućini, moguće je da ćete reakciju doživjeti i tijekom oralnog seksa.

Kopirati
Drag cursor here to close