Nije iznenađujuće

Svijetom zavladao 'seksodus'

Povećana razina kortizola povezana je s tjeskobom i stresnim emocijama, a visok kortizol može potisnuti spolne hormone koji utječu na želju.
Lifestyle / Seksualnost | 07. 07. 2022. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seksualni životi mnogih trpe udarce usred pandemije Covida. Novo istraživanje poznatog brenda seksualnih igračaka za 2022. potvrđuje da je 'seksodus' izazvan koronavirusom itekako aktualan.

Tim je ispitao 4000 pojedinaca o njihovim seksualnim životima i otkrio da je od tih sudionika gotovo polovica - 45% - izjavila da imaju manje seksa nego prije ili da se uopće nisu seksali u posljednjih 18 mjeseci, a jedan od deset nije čak ni poljubio partnera za to vrijeme, prenosi 24sata.

Bilo je nekoliko sretnika koji kažu kako sada imaju više seksa nego prije, ali oni su u manjini - samo 21%.

To i nije toliko iznenađujuće.

Kad su nastupila prva ograničenja, znali smo da će naš seksualni život doživjeti pad, posebno za one koji su slobodni i oslanjaju se na izlaske. Ali utjecaj Covida-19, između ostalog, nadilazi praktičnost pronalaska prijatelja za vezu.

Čisti stres posljednjih nekoliko godina nije nas baš doveo u seksi raspoloženje. Teško je uzbuditi se i truditi se biti zaokupljen kada vlada osjećaj kao da je kraj svijeta na pomolu.

''Najočitiji učinak tjeskobe na seksualni život je smanjeni libido, odnosno umanjena želja za seksom'' - rekla je Annabelle Knight, stručnjakinja za seks i odnose.

Stresne emocije

Povećana razina kortizola povezana je s tjeskobom i stresnim emocijama, a visok kortizol može potisnuti spolne hormone koji utječu na želju.

''Imati seks kada ste tjeskobni je kao da tražite od svog uma da obavlja više zadataka istovremeno, što je teško učiniti. Suočeni ste s dva suprotstavljena interesa za isti neurološki sustav, tjeskobom i seksualnom aktivnošću'' - dodaje.

Nova statistika istraživanja potvrđuje to s glavnim razlogom - koji je navelo 45% sudionika - za opadanje seksualnih nagona Britanaca krivo je 'mentalno zdravlje, uključujući anksioznost'. Na drugom mjestu je nisko samopoštovanje ili slika o tijelu.

Podaci ne predstavljaju veliki šok s obzirom na to da su se mnogi borili s debljanjem i tjelesnom dismorfijom - poremećaj koji podrazumijeva zaokupljenost umišljenom manom tjelesnog izgleda ili pretjeranu iskrivljenost u doživljaju minimalnog i beznačajnog tjelesnog defekta - u karanteni.

Teško je razmišljati o seksu kada se osjećate 'glupavo', a seks s druge strane čini da se osjećamo bolje - zahvaljujući svim onim hormonima koji smanjuju stres a koji se oslobađaju orgazmom, donosi Metro.

Seks stručnjakinja i novinarka koja je sastavila izvještaj istraživanja, Almara Abgarian, dijeli nekoliko vrhunskih savjeta:

Idite polako

''Bez obzira jeste li u vezi, na spoju ili samci, najvažnije je da idete polako, a pritom se potičete da izađete iz svoje zone komfora'' - kaže Almara.

Kako ovo može izgledati ovisi o vašim potrebama.

''Možda je to preuzimanje aplikacije za spojeve, započinjanje razgovora sa strancem ili prilagođavanje načina razmišljanja'' - dodaje.

Često griješimo uzimajući u obzir samo ono što glava govori, ali poslušajte i svoje tijelo.

''Ono je izvrstan pokazatelj onoga što je ispravno, a što ne, primjerice kad vam zatitra u trbuhu kad upoznate nekoga tko vam se sviđa ili kad nam se mišići napnu dok činimo korak koji nam se čini previše ili prerano''' - ističe ona. Ugodite sebi.

Razgovarajte s nekim

Problem koji podijelite s nekim je 'prepolovljen problem', a sam razgovor o seksualnom životu može uvelike pridonijeti tome da se osjećate manje usamljenima jer stvari doživljavate teško.

Razgovarajte s prijateljem, partnerom ili stručnjakom za mentalno zdravlje.

'Igrajte se' sami

Prije nego što se vratite spojevima, provedite neko vrijeme uživajući sami.

''U proteklih 18 mjeseci jedan od deset Britanaca više je koristio seksualne igračke, što je ohrabrujuća vijest kada se uzmu u obzir mnoge prednosti masturbacije, poput smanjenja stresa, boljeg sna i orgazama'' - kaže Almara.

Ako vas muči nizak libido, Almara također nudi nekoliko savjeta za povećanje seksualnog nagona

Postavite scenu

Ne opterećujte se ako vam se seksualni nagon ne probudi u trenutku. Prilagodite si atmosferu kako biste si pomogli da se oraspoložite - kako god to izgledalo za vas - razmislite o lijepoj posteljini, rasvjeti za raspoloženje i svijećama, o malo pornografije, meditaciji…

Isključite ometanja

''Primanje beskonačnih obavijesti aplikacija i SMS-ova na telefon moglo bi poremetiti vašu solo igru'' - napominje Almara.

Stavite telefon u drugu sobu ili ga isključite, utišajte...

Ako vas ideja da niste dostupni čini stresnim, odredite vrijeme za svoju igru kao što biste to učinili za svaki drugi sastanak - na ovaj način govorite svom umu da je ovo važna rezervacija koja zahtijeva vašu pozornost, savjetuje Almara.

'Začinite' stvari

''Ako ste u vezi, lako je zapeti u romantičnoj i seksualnoj kolotečini, što zauzvrat može utjecati na seksualni nagon ili privlačnost prema partneru. Dobar način da začinite stvari je razbiti postojeće obrasce ili procijeniti u kojim dijelovima svog seksualnog života uživate, a zatim pronaći prostor za dodavanje novih aktivnosti'' - preporučuje ona.

Na primjer, ako vi i partner imate sklonost prema misionarskom položaju, predložite da isprobavate nove položaje mjesec dana.

''Također možete upotrijebiti seksualni vodič kao inspiraciju ili zajedno sastaviti popis svojih fantazija i probijati se kroz njih'' - predlaže.

Fokusirajte se na intimnost i zadovoljstvo, a ne na orgazme

Orgazam ne mora biti sve, pa ni kraj dobrog seksa. Oslobodite se pritiska i jednostavno uživajte u igranju, istraživanju i zabavi.

Kopirati
Drag cursor here to close