Slavni iluzionist

Tko je bio Harry Houdini – čovjek koji je činio nemoguće?

Najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom dok su mu svi udovi zavezani lancima. Jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti čiji život i smrt i danas budi mnoge nedoumice.
Lifestyle / Zabava | 24. 03. 2024. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Harry Houdini (Budimpešta, 24. ožujka 1874. – Detroit, 31. listopada 1926.)

Američki iluzionist Harry Houdini rođen je na današnji dan prije 150 godina, 24. ožujka 1874. u Budimpešti.

Najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom dok su mu svi udovi zavezani lancima. Jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti čiji život i smrt i danas budi mnoge nedoumice.

Na svijet je došao pod imenom Erik Weisz (po nekim izvorima može se pisati i Erich Weiss), a njegovi roditelji, mađarski Židovi, emigrirali su u SAD kad mu je bilo samo četiri godine.

Budući slavni magičar bio je jedan od šestero djece rabina Mayera Samuela Weisza i Cecilije Steiner, koji su osim njega imali i sinove Theodora, Leopolda, Nathana i Williama te kćer. Roditelji su se često svađali pa su djeca trpjela.

Nije ni čudno što je Harry, najosjetljiviji među njima, kao tinejdžer nekoliko puta bježao od kuće, zabrinutoj majci slao razglednice koje je potpisivao s "tvoj sin bjegunac" i opet se vraćao kući.

U useljeničkim knjigama njegovo je ime zapisano kao Erich Weiss. Uz dotadašnji nadimak Ehrie, obitelj ga je počela zvati i amerikaniziranim imenom Harry. Njegovo ime i prezime amerikanizirao je u svojim 20-im godinama.

Kao mladić bio je šegrt kod jednog bravara, a neko vrijeme nastupao je i u cirkusu kao umjetnik na trapezu, što će mu pomoći u budućoj karijeri. Od 1892. nastupao je u New Yorku kao mađioničar.

Dvije godine poslije oženio se Wilhelminom Rahner (umjetničko ime Beatrice Houdini), koja mu je otad bila asistentica u nastupima.

Wilhelmina, koju je on po njezinom drugom imenu zvao Bess, bila katolkinja pa je Houdini znao da njegov otac ne bi odobrio taj brak. Nešto kasnije su se vjenčali u sinagogi, a potom i treći put, u katoličkoj crkvi.

Nisu nažalost mogli imati djecu zbog čega su oboje patili, ali je njihov brak bio skladan i stabilan.

Svjetsku slavu Houdini stječe spektakularnim nastupima u kojima se spašavao iz nemogućih situacija (npr. vezan lancima i zatvoren u bačvu te bačen u rijeku, uspješno se oslobađao i izranjao na površinu). 

Video: Houdini Bridge Jump with Handcuff Escape (1907)

Svoj najpoznatiji podvig izveo je u kolovozu 1926. kad je proveo 91 minutu zarobljen pod vodom. Naime, Houdini se zatvorio u 320 kilograma težak željezni lijes i obavio vlastiti pokop u bazenu hotela Shelton u New Yorku.

Zračno nepropustan lijes spušten je u vodu, a Houdini je svakih nekoliko minuta pritisnuo gumb kojim je obavijestio svoje pomoćnike da je sve u redu (putem telefonske žice).

Kasnije je opisao kako mu je u lijesu bilo strašno vruće, da su mu se počela priviđati žuta svjetla, te da se čitavo vrijeme morao boriti da ostane budan.

Mnogobrojni njegovi nastupi između snimljeni su u kratkim filmovima.

Na vrhuncu slave Houdini je snimio i nekoliko filmova: 1901. je glumio u francuskom filmu "Merveilleux exploits du celebre Houdini a Paris" (Oživotvorena čudesa slavnog Houdinija u Parizu), zatim je u Americi snimio filmski serijal "The Master Mystery" (Majstor misterija) te filmove "The Grim Game" (Grimova igra) 1919. i "Terror Island" (Otok strave) 1920.

Nakon toga je ambiciozno osnovao filmsku kompaniju, Houdini Picture Corporation, međutim ni kao glumac, a ni kao producent, nije bio uspješan.

Zato se nakon holivudske epizode vratio iluzionizmu i nastavio se pred publikom oslobađati lanaca i zatvora. Točke su mu postajale sve teže i opasnije.

Houdini se protivio spiritizmu i magiji u kojima se pozivalo na nadnaravne moći, pa je protiv toga objavio više knjiga: Čudotvorci i njihove metode, Mađioničar među duhovima i druge.

Također je pisao o povijesti mađioničarstva u knjizi Raskrinkavanje Robert-Houdina, u kojoj je prikazao rad svojeg uzora, francuskog mađioničara Jean-Eugènea Robert-Houdina, po kojem je izabrao i svoje umjetničko ime.

Harry Houdini umro je 31. listopada 1926. od prsnuća slijepog crijeva nakon zadobivenog udarca u trbuh. Postoje mnoge kontroverze oko njegove smrti, čak i sumnje da se radilo o naručenom ubojstvu. 

Video: Harry Houdini - Straight Jacket Escape

Opširnije o Houdiniju PROČITATI OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close