Neobična tradicija

Zašto Grci razbijaju tanjure?

Jedan po jedan, uz zvuk glazbe i glasno "Opa!", Grci uzimaju tanjure i razbijaju ih o pod ili jedne o druge. Tradicija je to stara kao i sam Aristotel, no do današnjeg dana ne zna se točan uzrok ni razlog zbog kojeg je nastala.
Lifestyle / Zabava | 27. 08. 2022. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok sav normalan svijet promatra razbijen tanjur kao nešto nesretno, skačući sa stolca da zgrabi metlu i počisti nered prije nego se ukućani, pas i mačka porežu na komadiće keramike – u Grčkoj sve naopako.

Tko god je imao prilike sudjelovati u dobrom grčkom derneku ili je imao te sreće doživjeti „debelo grčko vjenčanje“, zna što znači kada gosti zgrabe hrpu tanjura u ruke. To znači da je ovo zadnje što ćemo od tih tanjura vidjeti.

Jedan po jedan, uz zvuk glazbe i glasno "Opa!", Grci uzimaju tanjure i razbijaju ih o pod ili jedne o druge. Tradicija je to stara kao i sam Aristotel, no do današnjeg dana ne zna se točan uzrok ni razlog zbog kojeg je nastala, prenosi Punkufer

Pretpostavlja se kako ima veze sa starim ritualima oplakivanja preminulog i načina da se čovjek bori s tugom i gubitkom, pri čemu razbijanje tanjura označava prekid s ovozemaljskim životom. No, neki tvrde i kako ovo ima veze s iskazivanjem bogatstva – jer samo onaj koji ima si može priuštiti uništavati posuđe kao da je ništa.

Svijet je ovu neobičnu tradiciju upoznao preko filmova od 1960-ih godina pa nadalje, koji su prikazivali grčke svadbe i proslave, zgrozivši ostatak svijeta. Točnije, "uljuđeni" ostatak svijeta – mi ipak imamo razbijanje čaša, ponekad i o glavu.

Zabavu je prekinuo grčki diktator Georgios Papadopoulos koji je u periodu vladavine od 1967. do 1974. godine zabranio razbijanje tanjura iz sigurnosnih razloga.

S vremenom je ovu praksu (doneke) zamijenilo bacanje cvijeća, što nam se čini kao puno bolja opcija, naročito za pjevače po kojima se ono baca tijekom proslava. Ne bi bilo zabavno dobiti komad posuđa u glavu kao zahvalu za ugodnu atmosferu i anđeoski glas..

Tradicija polako jenjava no i dalje ju možete doživjeti po nekim tavernama i proslavama.

Kopirati
Drag cursor here to close