Veselo

Nova godina dočekana u Republici Srpskoj, evo kako je bilo na dočecima

Lifestyle / Zabava | 14. 01. 2022. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BN TV / Pravoslavna Nova godina

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jeruzalemska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.

Ove crkve 14. siječnja, odnosno 1. siječnja po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog, prenosi Srna. 

U ponoć su u pravoslavnim hramovima služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Nova godina dočekana je i u Republici Srpskoj pa su tako brojni građani posjetili javne dočeke organizirane u Banja Luci i Trebinju.

Foto: RTRS / Doček u Banja Luci

Ni niske temperature u Banja Luci nisu spriječile građane da uz izuzetno bogat i raznovrstan kulturno–umjetnički program dočekaju Novu godinu. 

Trebinjce je na Trgu slobode u Novu godinu uveo pjevač Igor Vukojević, a dobre zabave nije nedostajalo. Slično je bilo i u drugim gradovima Republike Srpske. 

Foto: Trebinje.live / Doček Nove godine u Trebinju

Zanimljivo je da tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švicarskoj, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Europi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pobjedinih država na Gregorijanskom kalendaru.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao služben.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Kopirati
Drag cursor here to close