Obećana zemlja

Legalizacija marihuane: Njemačka popustila

Zakon vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade o djelomičnoj i ograničenoj legalizaciji kanabisa izglasan je glasovima vladajućih stranaka.
Lifestyle / Zabava | 23. 02. 2024. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački parlament izglasao je u petak nakon višegodišnje društvene rasprave djelomičnu legalizaciju kanabisa za odrasle čime se Njemačka pridružila zemljama u kojima je kanabis legalan, piše Hina.

''Sadašnja situacija je potpuno neprihvatljiva zato su nam potrebne zakonske promjene'', rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach tijekom rasprave koja je prethodila glasanju.

Crno tržište

On je ukazao na to da je najveći problem crno tržište na kojem se pojavljuje kanabis loše kvalitete i s opasnim sastojcima.

''Svaka borba protiv crnog tržišta je važan korak za zaštitu konzumenata i to posebice mladih'', rekao je Lauterbach.

Zakon vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade o djelomičnoj i ograničenoj legalizaciji kanabisa izglasan je glasovima vladajućih stranaka.

Oporbene stranke Unije CDU/CSU te Alternativa za Njemačku (AfD) glasali su protiv zakona. Demokršćanska Unija smatra da zakon ne sadrži dovoljno elementa za zaštitu djece i mladih dok AfD vjeruje da zakon ide na ruku organiziranom kriminalu.

Zakon ne mora potvrditi i dom saveznih pokrajina Bundesrat ali je Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, najavila da će pozvati Posrednički odbor Bundesrata koji može odgoditi njegovo stupanje na snagu.

30 grama

Novi zakon, jedan od središnjih ciljeva vlade Olafa Scholza, predviđa posjedovanje 30 grama kanabisa za vlastitu konzumaciju kao i tri stabljike kanabisa. Konzumacija će biti zabranjena u blizini škola i ustanova za mlade.

Nadalje se dozvoljava osnivanje udruga u kojima bi bio dozvoljen uzgoj i podjela kanabisa među članovima.

Nakon 18 mjeseci od stupanja zakona na snagu bi trebala uslijediti evaluacija zakona te posebice utjecaj na djecu i mlade.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mijenja što ga je proveo institut YOuGov 42 posto ispitanih podržava legalizaciju konzumacije kanabisa a 47 je protiv, piše Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close