Nakon odmora u gorju, more vam neće pasti napamet

Nakon odmora u gorju, more vam neće pasti napamet

Lifestyle / Zabava | 26. 06. 2020. u 11:52 Bljesak.info / B.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hvaleći svoj kraj Hercegovci često ističu blizinu mora i toplu klimu. Tek stidljivo, dotaknu se i visokih hercegovačkih planina, a one su, posebice u ovo čudno vrijeme pandemije, vrijednije posjeta od napučenih plaža Jadrana.

U gorjima povrh Mostara mjesta za bijeg od ljetnih vrućina je napretek. Sa svake strane po nešto, za svakoga po nešto. Nema vožnje po vrućini, nema čekanja na graničnim prijelazima, parkinga je u izobilju, mjesta za ručnik i previše...

Do kuda se može asfaltom

Za one koji su se rijetko do sada odlučivali slobodan dan provesti u planinama, Hercegovina nudi niz mjesta dostupnih malim automobilima. Kao prvi korak to su zračne banje na prilazima gorju.

Foto: Bljesak.info / Selo Zijemlje u općini Istočni Mostar

Nadomak Mostara Goranci su i Bogodol. Asfaltna cesta, ugostiteljski objekti, divlji konji, pogled na Čabulju, a sve okruženo divljinom. Idealna obiteljska vožnja Mostar-Goranci-Bile-Žvatić-Mostar. Oni odlučniji, s limenim ljubimcima spremnim za makadam, mogu se vinuti do Raške Gore, Vrdi, Vilina polja... uživati u vožnji divljinom Čabulje. Planinari će se iz planinarskog doma u Bogodolu lako uputiti ka njenim vrhovima.

S druge strane Neretve, Rujišta su. Planinski prijevoj i izletište pod skutima Prenja i Veleži. Asfaltom dostupno, ugostiteljstvom "opskrbljeno" idealno mjesto za lagani obiteljski izlet. Odlučnijim se s Rujišta otvaraju makadamski putevi ka idili visoravni Zijemlja i stadima pastira. A kad ste već na Zijemljima grijeh je ne provozati se ispod legendama opisanih litica Veleži kroz njene šume sve do Nevesinjskog polja.

S Rujišta se pola asfaltom, pola makadamom, može i na drugu stranu Prenja, do Boraka, do Boračkog im jezera. Eto prirode, eto osvježenja i eto beskrajnih pogleda "iznad" gradske vreve i vrućine. Ispod je Konjic pa eto i kruga natrag do Mostara.

Foto: Bljesak.info / Boračko jezero

Rujišta su, znaju planinari dobro, i južna vrata Prenja. Neke druge planete visoko na nebu Hercegovine. No onima koji Prenju do sada hodili nisu trebat će planinarski vodiči.

Nešto južnije, s "ove strane" Veleži Podveležje je. Toliko ste puta čuli za ovu visoravan, a koliko ste je puta vidjeli i na njoj bili? Na nju možete asfaltom iz Mostara preko Fortice ili s ceste za Nevesinje gledajući usput s visine i grad Hercega Stjepana. I na Podveležju ima ugostiteljskih objekata što ga čine dostupnim za kratki izlet.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Konji na Bilima

Kada ste posljednji put posjetili Blidinje? planinsku visoravan između Čvrsnice i Vrana, asfaltnim cestama dostupnu iz Jablanice, iz Posušja, iz Tomislavgrada... K tomu još i izletnički centar sa svim sadržajima koje možete naći od šetnje, bicikliranja, planinarenja do beskrajnog užitka u izvrsnoj hrani.

"Džipadžije" - znate li kako ste u raju?

Čuveni svjetski off road putnik, Dario Saletnik iz Rijeke, prvi put putujući bespućima Prenja rekao je "Ja ne znam zašto Hercegovci moraju putovati po svijetu kad imaju raj kod kuće".

Prenj se ne može voziti ni terenskim vozilima, no prići mu se može s nekoliko strana. Od Konjica do Rakova laza i dalje do planinarskih domova, Od Čelebića u dolinu Idbra, Od Jablanice u dolinu Glogošnice... Još bolje, može se i obići uokolo.

  / Bljesak.info

Čabulju možete obići vozeći se od Bogodola do Blidinja, popeti se iz doline Drežnice do Karamanovih Klanaca... Velež je obići još lakše. Preko Rujišta i Zijemalja do Nevesinja, pa natrag preko Podveležja do Mostara.

S Blidinja možete i s onu stranu Vrana i gledajući s visine, spustiti se do Ramskog jezera.

Nabrajati se može još, no ljepše je otkriti novo i lijepo na licu mjesta. Planine vas čekaju, a kad već mislite na zdravlje u vrijeme pandemije, zdravijeg odmora nema.

Što dalje idete, to se više pazite

Odlasci u gorja, bilo automobilom, bilo biciklom ili pješice, imaju svoja pravila.

Bez obzira krećete li na kavu ili na izlet prikladno se obucite: i odjeću i obuću. Na gorjima trotoara nema. Oni nevični planinarenju neka ostanu u planinarskim domovima. U nepoznate krajeve daleko od cesta ne idite bez vodiča. Koliko god su naše planine lijepe i atraktivne toliko su opasne i surove.

Prije polaska zapamtite i broj gorske službe spašavanja: 063 11 22 33. Oni su jedina, ali iznimno obučena i spremna služba pomoći vam u nevolji na nepristupačnim terenima.

Kopirati
Drag cursor here to close