Vesta s buvljaka

Džemper za vinograd: Dirljiva i neobična priča o jednoj običnoj vesti

Nova vlasnica džempera nije ga davala na čišćenje niti ga je oprala. Imala je namjeru jednoga dana predati ga kćeri slavnog glazbenika, Frances Bean Cobain, kao uspomenu na njezina oca.
Lifestyle / Zabava | 28. 10. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džemper Kurta Cobaina koji je proteklih dana bio u žiži interesa javnosti i koji je putem aukcije prodan za 334.000 dolara, ima svoju posebnu povijest, koja ga i jest učinila toliko poznatim i toliko važnim predmetom.

Pretpostavlja se da je Cobain ovu vestu na kopčanje kupio u radnji koja prodaje rabljenu robu i da ju je platio manje od 20 dolara. Pred svoju smrt, glazbenik je svoj džemper neprestano nosio - praktično ga mjesecima nije ni skidao sa sebe.

"Očito je da se Kurt u to vrijeme loše osjećao. Džemper mu je pak bio udoban i davao mu je neku vrstu zaštite. Mišljenja sam da je trpio tešku unutarnju patnju, a njegov mu je džemper pružao određenu utjehu", kazao je za "Rolling Stone" Garrett Kletjian, vlasnik Cobaineova džempera koji je upravo prodan za nevjerojatnih 334 tisuće dolara.

Nakon što je Kurt Cobain umro, njegova udovica Courtney Love darovala je iznošenu vestu njihovoj dadilji Jackie Farry.

Toj je ženi doteklo mudrosti i pijeteta da vestu sačuva u originalnom obliku, što znači da ju nije davala na čišćenje niti ju je oprala. Imala je namjeru jednoga dana predati je kćeri slavnog glazbenika, Frances Bean Cobain, kao uspomenu na njezina oca.

  Foto: Julien's Auctions/dpa/ Kultni džemper grunge glazbe

Međutim, Jackie Farry je godinama vodila borbu protiv tumora te joj je nakon deset godina ponestalo novca. Odlučila je 2015. godine prodati džemper na aukciji i uspjela je za njega dobiti 137.500 dolara.

Taj novac bivšoj je dadilji puno značio, jer je opet mogla plaćati svoje životne troškove.

Kupac ovog odjevnog predmeta Garrett Kletjian ispunio je pak svoj san i također je odlučio čuvati Cobaineov džemper u originalu, zaštitivši ga od bilo kakvih utjecaja okoline.

"Kad sam otvorio paket, odmah sam znao da sam sad isključivo ja za to odgovoran. Bilo je to slično osjećanje kao kad su se rađala moja djeca. Već u sljedećem trenutku pomislio sam. O, ne...", ispričao je Kletjian za "Rolling Stone".

Nakon toga samo je jednom presavio ovu kultnu vestu i zaključao ju u ormar za oružje. Nedavno ju je ipak odlučio prodati na aukciji i zarad je očito bila impresivna.

Garrett Kletjian je inače vlasnik jednog motorističkog tima u Americi.

Video: Nirvana - About A Girl (MTV Unplugged) (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close