kakva pošiljka

Dostavljač u torbi nosio mumiju

Lifestyle / Zabava | 01. 03. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Peruu došla je do iznenađujućeg otkrića kada je pretražila dostavljača koji je skrenuo pažnju na sebe jer se ponašao kao da je pijan na arheološkom nalazištu u Punu, izvijestio je BBC. U njegovoj rashladnoj torbi bila je drevna mumija, piše Hina.

Foto: AFP / Mumija umjesto hrane

Muškarac je rekao da je svoju sobu dijelio s mumijom u zavojima i smatrao je "nekom vrstom duhovne djevojke". Ostatke je stavio u torbu kako bi ih pokazao svojim prijateljima, rekao je. Objasnio je da je "Huanitu", kako je nazvao mumiju, držao u kutiji u svojoj sobi, pored televizora. Dodao je da je u vlasništvu njegova oca, ne precizirajući otkuda mu.

Stručnjaci su rekli da je tijelo bilo staro između 600 i 800 godina i da se radilo o odraslom muškarcu, a ne o ženi, kako je pretpostavio muškarac kod kojeg je pronađeno. Procjenjuje se da je mumificirani muškarac imao više od 45 godina u trenutku smrti i da je bio visok 1,51 metar. Mumija je bila umotana u zavoje u fetalnom položaju koji je tipičan za mnoge predhispanske pokope na tom području.

Mumificiranje su prakticirale razne kulture na području današnjeg Perua prije dolaska španjolskih konkvistadora. Neke su mumije pokopane, dok su druge izvađene i prikazane tijekom ključnih festivala.

Policija je zaplijenila mumiju koja je bila u rashladnoj torbi i predala je ministarstvu kulture Perua, koje se brine za baštinu zemlje. Dostavljač i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhićeni su i pod istragom. 

Video: Peru man spotted carrying ancient mummy ‘girlfriend’ inside cooler bag

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close