Tako mala a bitna stvar

Znate li koja je najvažnija gesta roditelja koja utječe na psihofizički razvoj djeteta?

Vjerojatno ste čuli (ili na svojoj koži osjetili) kako prijevremeno rođena beba brže napreduje kad joj liječnici omoguće dodir s roditeljem.
Lifestyle / Obitelj | 06. 03. 2024. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dojenčad koja je imala više fizičkog kontakta i ljubavi od svojih roditelja ili pak bolničara – razvijala se bolje. 

Kad se grlimo, riječi nisu potrebne, a kroz taj čarobni trenutak možemo prenijeti bezbroj emocija. Zagrljaj je univerzalni jezik ljubavi kojim komuniciramo u svim odnosima u svom životu, ali kada zagrlimo svoje dijete – to je uistinu poseban osjećaj.

Međutim, za najmlađe su zagrljaji puno više od pokazivanja ljubavi, nježnosti i pažnje. Oni su zapravo blagotvorni za njihov psihofizički razvoj.

Odnosno, što više grlimo svoju djecu – ona postaju pametnija, potvrdilo je istraživanje Nacionalne dječje bolnice u Ohiju.

Istraživanje je obuhvatilo 125 mališana, među kojima je bilo i prijevremeno rođene djece. Znanost je potvrdila da su djeci zagrljaji potrebni puno više nego što smo dosad mislili.

Dijete je sretnije i zadovoljnije

Dakle, voljeti svoje dijete nije stvar samo emocija i sretnog djetinjstva već i razvitka njegove budućnosti i ostvarenja kasnije u životu, prenosi Zadovoljna.hr

Često grljeno dijete sretnije je i zadovoljnije, otpornije na životne situacije, samosvjesnije, inteligentnije i brže u zaključivanju, bolje u pamćenju te snalažljivije u rješavanju životnih izazova.

Vjerojatno ste čuli (ili na svojoj koži osjetili) kako prijevremeno rođena beba brže napreduje kad joj liječnici omoguće dodir s roditeljem. Dojenčad koja je imala više fizičkog kontakta i ljubavi od svojih roditelja ili pak bolničara – razvijala se brže, a njihova reakcija mozga bila je puno snažnija.

Koja je količina zagrljaja koju trebamo pružiti svojoj djeci?

Istraživanje govori da su četiri zagrljaja dnevno potrebna za preživljavanje, osam zagrljaja dnevno za održavanje zadovoljstva i 12 zagrljaja dnevno za samopoštovanje i rast.

Duljina zagrljaja, kaže istraživanje, također je važna. Kad se grlimo sedam do 20 sekundi naše tijelo opušta hormon oksitocin, koji se naziva i hormonom maženja. On snižava krvni tlak i smanjuje hormon stresa, koji nazivamo kortizol.

Osim toga, zagrljaji podižu razinu serotonina, poboljšavaju sreću, opuštaju mišiće i napetost u tijelu povezujući cirkulaciju s mekim tkivima.

Isto je istraživanje potvrdilo da su zagrljaji u tom životnom periodu ključni za učenje zdrave i autentične komunikacije, ali je također važno poštovati granicu djeteta koje se ne želi grliti.

 
Kopirati
Drag cursor here to close