Isprika djeci

Žestok obračun Bilda s njemačkom vladom zbog djece u pandemiji

"Želio bih reći milijunima djece u ovoj zemlji, za koju smo kao društvo odgovorni, ono što se naša Savezna vlada i kancelarka još nisu usudili reći: Molimo vas za oprost. Molimo vas za oprost za godinu i pol dana politike koja vas je učinila žrtvom".
Lifestyle / Obitelj | 28. 05. 2021. u 00:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BMBF.de / Djeca su u pandemiji postala velikom žrtvom politike izolacije

Većina zemalja svijeta pokušava gurati od sebe, kao vrući krumpir, temu 'djeca u koroni'. Mnogi su se zapitali kako će se dalje razvijati generacije djece koja su morala trpjeti sve moguće mjere izolacije, strah koji se kod njih stvara i nametnuti osjećaj krivnje da će upravo oni, djeca, zaraziti svoje najmilije.

Glavni urednik njemačkog Bilda Julian Reichelt objavio je snažan komentar, prozivajući prije svega saveznu vladu na čelu kancelarkom Merkel, a ujedno se ispričavajući milijunima djece u Njemačkoj.

"Želio bih reći milijunima djece u ovoj zemlji, za koju smo kao društvo svi odgovorni, ono što se naša Savezna vlada i kancelarka još nisu usudili reći: Molimo vas za oprost. Molimo vas za oprost za godinu i pol dana politike koja vas je učinila žrtvom", napisao je Reichelt.

Smatra da su djeca u pandemiji zapravo bila žrtvama nasilja, zanemarivanja, izolacije, emocionalne usamljenosti, a politika i mediji sve do danas, poput otrova, daju osjećaj djeci da su smrtna opasnost za društvo, navodi se dalje.

"Ne, niste, ne dajte se nagovoriti. Mi moramo zaštititi vas, a ne vi nas".

"Želio bih to reći što jasnije: To što je vama djeci učinila vlada koju smo mi kao roditelji izabrali, a prije svega zbog vas, ali očito je nismo dovoljno oštro kritizirali zbog zatvorenih škola i zatvorenih nogometnih igrališta, sramoti nas kao društvo", kaže urednik Bilda.

Foto: dpa / Učionice prazne, a pivski vrtovi puni...

Poražavajući podaci o stradanju djece

On napominje kako je od početka pandemije u ožujku 2020. godine, dvadeset ljudi mlađih od 20 godina umrlo od ili s koronom u Njemačkoj. Istodobno, u 2020. godine ubijeno je 152 djece mlađe od 14 godina, četrdeset više nego u istom razdoblju 2019.

On optužuje vladu da se zalaže za ono što djeca do danas prolaze u izoliranim i zatvorenim sobama u vrijeme lockdowna, u malim socijalnim stanovima, ali i u prostranim kućama, u kojima je zbog osjećaja uskog prostora očito pokrenuta spirala nasilja, a da sobe za utočište i zaštitu žrtava nisu otvorene.

Ubijena djeca predstavljaju svu zlostavljanu djecu, čije modrice i ogrebotine nijedan učitelj, niti jedan nogometni trener nije mogao vidjeti i prijaviti.

"Obećanje 'Škole zadnje zatvoriti i prve otvoriti' krše naše vlade u Berlinu i saveznim državama svaki dan", kaže on.

Što se na taj način čini djeci kao da Angelu Merkel i ministre nimalo ne zanima, kaže on u svojoj kolumni.

Istodobno, pivski vrtovi su puni, a učionice prazne.

Napominje kako Šveđani nikada nisu zatvorili svoje škole. Izvršili su svoju odgovornost prema djeci. Nijemci nisu, napominje Reichelt.

Ministrici s upitnim doktoratom važniji izbori od djece

Ministrica odgovorna za djecu je prijevremeno otišla s te dužnosti kako bi se mogla pripremiti za predizbornu kampanju, bez obzira na optužbe za prepisivanje svojeg doktorskog rada.

"Franziska Giffey otišla je ne ostavljajući ni post-it s bar dvije rečenice o tome što bi se moglo učiniti bolje za djecu. Nema ciničnijeg izraza ravnodušnosti prema onima koji su im povjereni".

Umjesto  brige o njima, djeci je rečeno da će ubiti baku, ako se usude biti djeca, družiti se sa svojim prijateljima. Ništa od toga nikada nije znanstveno dokazano. Bilo je to jednostavno izreći, jer djeca se ne bore i ne glasaju, napominje on.

"Posljedica svega je da mnogi tinejdžeri koji su vježbali pet puta tjedno do pandemije, sada više uopće ne idu na sport. Njihova pubertetska energija, bijes i očaj ispuštaju se prema unutra, umjesto u igri, u šutu lopte prema golu. Napokon moramo shvatiti da stvaramo emocionalne olupine".

On ukazuje na važnu činjenicu, odnosno ako država djetetu oduzme njegova prava, tada mora dokazati da time izbjegava neposrednu, konkretnu opasnost. Ovaj dokaz nikada nije predočen. Zamijenile su ga propagandne parole o djetetu kao pokretaču pandemije. Svatko tko je želio proturječiti nije pozvan u stručno vijeće vladina kabineta.

"Naša je savezna vlada na vlasti je još samo nekoliko tjedana. Molim je da napokon, napokon, napokon nađe malo vremena i svu svoju snagu posveti djeci i da učini sve da izliječi ono što je učinila najmlađima i najslabijima".

"Naši bi političari trebali otvoriti škole i teretane, a ne predizborne štandove i bine. Inače će pred svojom savjesti i u povijesnim knjigama ostaviti ruševine dječjih duša", zaključuje Reichelt.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close