Jednostavno

Želite da se vaše dijete zdravije hrani i više kreće? Evo nekoliko zabavnih ideja

Uz malo kreativnosti i mašte, možemo ih potaknuti da se više kreću, unose vode ili probaju voće i povrće koje su prethodno odbijali
Lifestyle / Obitelj | 28. 01. 2020. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužni pogledi, dopunjeni sa ''Mama, ali ja ovo ne volim da jedem“ ili nekom drugom sličnom rečenicom, poznati su svakom roditelju, kao gotovo obavezna scena u svakodnevnom izvođenju zvanom „obrok“.

No, uz malo kreativnosti i mašte, možemo ih potaknuti da se više kreću, unose vode ili probaju voće i povrće koje su prethodno odbijali. Donosimo Vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će Vam pomoći upravo u tome.

Aktivno gledanje televizije. Tko kaže da vrijeme provedeno ispred ekrana mora biti provedeno pasivno? Uz pomoć jednostavne igrice, to se može promijeniti. Dok gledate televiziju, dogovorite se oko jedna ključne riječi. Svaki put kad se ona čuje sa ekrana, svi trebaju što prije ustati, a onaj najbrži dobije poen. Kao i kod svake druge igrice, osoba s najviše poena na kraju emisije je pobjednik, što znači da dobije i nagradu.

Potraga za blagom u kućnoj varijanti. Uz pomoć običnog šarenog ljepljivog papira možete jednostavno organizovati svoju potragu za blagom. Svaka boja koju djeca pronađu može nositi određeni broj poena, a najuspješniji dobija nagradu. Ukoliko želite, djecu možete podijeliti i u dvije ekipe, gdje će svaka imati svoju boju. U tom slučaju, ekipa s najviše papirića u boji suparničkog tima je pobjednik.

Šarene kockice leda. Znate li da i ispijanje vode može biti zabavno? Napravite kockike leda u koje ćete ubaciti sjeckano voće po izboru, a potom ih ubacite u čašu vode. Na taj način će izgledati mnogo šarenije i zanimljivije za Vaše najmlađe.

Kartice za male istraživače. Znajući da su avanture i takmičenja aktivnosti u kojima uživaju sva djeca, zašto to ne biste spojili i sa jelima? Kako bi na zanimljiv način isprobali nove vrste voća i povrća, na običnoj kartonskoj kartici nacrtajte one koje ćete pripremati u toku te sedmice, ili pak zalijepite njihovu sličicu. Svaki put kada Vaši najmlađi pojedu neku vrstu, oni trebaju precrtati to povrće, ili zalijepiti neki ispod sličice, kako bi označili da su taj „nivo igrice“ kompletirali. Kada pređu sve nivoe, odnosno skupe sve sličice, dodijelite im nagradu po Vašem izboru.

Misteriozne biljke. Svi se sjećamo školskih predmeta na kojima smo sadili zrno graha ili neke druge biljke, pa tokom nekoliko sedmica promatrali kako raste. Ako tome pridodate element iznenađenja, to je sjajan način da nauče ne samo izgled i ukus različitih vrsta biljaka, koje mogu pojesti ili iskoristiti kao začin, već i da nauče biti strpljivi. Zato brzo po zemlju, saksiju, i sjeme po izboru, kako bi što prije započeli ovaj porodični projekat.

Zaplešite! Plesne aktivnosti, osim što su super zabavne kako za klince, tako i za odrasle, odlične su za poboljšanje koordinacije i učenje novih stvari. Izaberite neku plesnu tačku, prilagođenu uzrastu vaših mališana, objasnite im poteze i gledajte kako uživaju, zabavljaju se i zdravije odrastaju.

Kopirati
Drag cursor here to close