Najslađi dolazak

Uređujete dječju sobu? Poigrajte se s kontrastima, to je dobro za vašu bebu

Nekadašnje jarke boje i šarene postere, u trendovima dizajna sve više zamjenjuju pastelni tonovi, no to nije najbolji izbor za bebu
Lifestyle / Obitelj | 01. 04. 2024. u 16:00 A.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedna avantura nije toliko ispunjena očekivanjem kao dolazak bebe na svijet. S rastućim trbuhom i nestrpljivim osmijehom, budući roditelji ulaze u svijet pripreme za dolazak novog člana obitelji, a uređenje životnog prostora predstavlja vrlo važan korak koji uključuje pronalaženje savršenog dizajna i praktičnih rješenja.

Uređenje dječje sobe je simboličan korak u stvaranju doma punog ljubavi i topline, i današnji roditelji pristupaju mu s puno pažnje. Nekadašnje jarke boje i šarene postere, u trendovima dizajna sve više zamjenjuju pastelni tonovi, a svaki detalj se pomno osmišlja. Društvene mreže donose pregršt ideja o uređenju, no valja biti oprezan i ne zaboraviti da će u tom prostoru prvenstveno boraviti upravo dijete.

Foto: Instagram / I slike s jakim kontrastom mogu pomoći

Danas vladaju trendovi uređenja koje podrazumijeva neutralne, najčešće bež nijanse, a raniji trendovi držali su standard prema kojemu u ženskim dječjim sobama dominiraju rozi motivi, a u muškim plavi. Stručnjaci tvrde kako ni jedno ni drugo rješenje nije dobro za razvoj mozga, koji zapravo voli kontraste.

''Što je prvi aktivator za razvoj mozga? Kontrast'' – otkriva nam ugledni novosadski liječnik dr. Ranko Rajović gostujući u podcastu Rastući s djecom, te objašnjava: ''Kakve veze ima kontrast s razvojem mozga? Mozak kreće razvoj tako što počinje aktivirati različite dijelove tijela, jer mozak nema nervne puteve. Znači, to je jedna masa neurona i tada, kad se rodimo, kreću se polako formirati nervni putevi. Polako se obavija mijelin, ubrzava se prijenos impulsa, a najbliži putevi koji idu prvi na sazrijevanje su oni najbliži mozgu, putevi za vid. To znači ako beba gleda lijevo – desno, aktivira 4 od ukupno 12 puteva neurona i oni se aktiviraju kada beba pomjera oči.''

Video: Ranko Rajović u Bljesak.info podcastu

Ako ste u fazi pripremanja i uređenja dječje sobe, poigrajte se bojama, budite kreativni i svakako ubacite kontraste i izbjegavajte jednoličnost.

A ako zbog ukupne estetike stana ipak želite ostati pri pastelnom uređenju, poželjno je zidove makar malo 'razigrati' tapetama, posterima ili naljepnicama.

Foto: Instagram / Danas vladaju neutralne boje
Foto: Instagram / Likovi životinja u bojama uvijek dobro dođu
Kopirati
Drag cursor here to close