Ukrajinske izbjeglice koje su spas potražile u Međugorju svjedoče o strahotama rata: U našoj zemlji je užas
Međugorje utočište

Ukrajinske izbjeglice koje su spas potražile u Međugorju svjedoče o strahotama rata: U našoj zemlji je užas

Lifestyle / Obitelj | 06. 03. 2022. u 14:25 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 50 državljana Ukrajine u kojoj bjesni rat, pristiglo je jučer u Međugorje, bježeći od tamošnjih strahota. Dočekali su ih predstavnici Crvenog križa, a svi su prije nego što su se smjestili testirani na COVID-19. Oni se danas nalaze u domovima građana Međugorja, koji su velikodušno ponudili smještaj dok se Ukrajinci ne snađu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon današnje mise u međugorskoj crkvi Svetog Jakova, razgovarali smo s dvije državljanke Ukrajine koje u Međugorju borave već pet dana. Riječ je o Oleni i Ajnlini koje nisu doputovale u sklopu konvoja, već su stigle privatnim automobilom na poziv prijatelja iz Hercegovine.

“Ajlina hodočasti u Međugorju svake godine i ovdje je davno stekla prijatelje, koji su se sad javili i ponudili pomoć. Nismo mnogo razmišljali kada smo dobili poziv“, kazala je Olena za AA.

Njihovi muževi i braća ostali su braniti Ukrajinu i unovačeni su u njihovom gradu Ivanopetroskom. I same su osjetile strahote ruske agresije.

Foto: Anadolija /  Ukrajinske izbjeglice koje su spas potražile u Međugorju svjedoče o strahotama rata

“Naš stan se nalazi u blizini aerodroma u našem gradu. Rusi su bombardirali zračnu luku, bilo je strašno i mi smo već tad odlučile pobjeći. Užas je u Ukrajini, posebno u gradovima poput Harkova i Mariupolja, odnosno oko Kijeva. Nadamo se da će naši hrabri vojnici uspjeti obraniti Ukrajinu. Slava svima njima, slava i Ukrajini“, kaže Ajlina.

U Međugorju se bez obzira na gostoprimstvo i dugogodišnje prijateljstvo ne namjeravaju zadržati.

“Ovdje smo privremeno. Planiramo otputovati u neku od zemalja Europske unije gdje imamo veću sigurnost. Želimo da se naša djeca školuju i da imaju zdravstveno osigurane“, kaže Olena.

Od sinoć se nisu susreli sa sunarodnjacima koji su pristigli, ali to namjeravaju uskoro učiniti. Već danas se u Međugorju očekuje još jedan autobus izbjeglica.

“Jučer su pristigle dvije grupe, prva od devet osoba među kojima je sedmero djece, a kasnije i druga koju je činila 41 osoba s ukupno 23 djece. Svima je pružena osnovna humanitarna podrška. Oni se nalaze u privatnim domovima ljudi u Međugorju“, kazala je za Anadolu Agency glasnogovornica Crvenog križa Federacije BiH, Indira Kriještorac.

Timovi Crvenog križa općine Čitluk, među kojima je i psihologinja obišli su sve objekte, razgovarali s izbjeglicama i finalizirali popis putem obrazaca službe traženja. Sve izbjeglice su, kako je evidentirano, u strahu i osjećaju veliku umor, dok ozlijede ni kod koga nisu zabilježene.

Kopirati
Drag cursor here to close