Ali baš nikad!

U ovih 5 situacija nemojte popuštati svom djetetu

Nikad nije bilo lako biti roditelj, posebno ne u današnje vrijeme, kad nam život nameće neke nove situacije u kojima se trebamo snaći.
Lifestyle / Obitelj | 26. 03. 2024. u 13:36 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jako je teško napraviti ravnotežu između postavljanja granica te pružanja ljubavi i podrške. Istražili smo što  dječji psiholozi savjetuju te u kojim situacijama ne biste trebali popuštati svom djetetu. 

1. Kad se ponašaju nepristojno 

Djeca, posebno ona u dobi od 2-3 godine, znaju biti jako nepristojna, bez obzira jeste li sami ili u društvu. Njihovi svakodnevni tantrumi mogu biti iscrpljujući te je roditeljima jako teško držati sve pod kontrolom. Iako su ovi ispadi jako ružni, pogotovo ako se nalazite na javnom mjestu, nemojte im popuštati.

Ako to učinite jednom, oni će zaključiti da svojim nepristojnim ponašanjem mogu dobiti sve što požele. Koliko god teško bilo, nemojte se predati te se nastavite boriti jer jedino čvrstim stavom svom djetetu možete pokazati tko je autoritet. Vjerujte, nakon što odrastu, bit će vam zahvalni. 

2. Kad ste vi zauzeti 

Zamislite situaciju u kojoj razgovarate na telefon a dijete vas vuče za rukav, vrišti i želi slatkiš. S jedne strane imate nekog bitnog na vezi dok vas s druge strane čeka kaos. Iako je u ovoj situaciji najlakše dati djetetu što traži kako bi prestalo vrištati, nemojte to učiniti. Dječji psiholozi ističu da djeca iskorištavaju ovakve situacije te traže od roditelja ono što inače ne mogu dobiti.

Umjesto smirivanja situacije popuštanjem, radije zamolite osobu na vezi da vas nazove kasnije te mirno razgovarajte s vašim djetetom. Objasnite mu da takvo ponašanje nije lijepo te da ćete mu se posvetiti ubrzo. Iako možda odmah ne shvati o čemu pričate, ako budete ponavljali ovu priču dovoljno dugo, urodit će plodom. 

3. Kad imate grižnju savjesti 

Svaki roditelj s vremena na vrijeme ima grižnju savjesti zbog svojih ishitrenih reakcija. Razumijemo da je ponekad teško držati sve konce u rukama te pri tome biti nasmiješen. Također znamo da je roditeljstvo jedna od najtežih uloga koje ćete ikad imati, no ne trebate se predavati.

Nemojte djeci popuštati samo zato što imate grižnju savjesti. Ostanite čvrsti te nemojte kršiti pravila koja ste im prije nametnuli. Vjerujte, osjećat ćete se dobro jer ste ostali vjerni sebi a djeca će usput naučiti važnu lekciju. 

4. Kad ih trebate naučiti odgovornosti 

Djeca najbolje uče na primjeru te bi trebali paziti kako se ponašate i što pričate pred njima. Ako vas vide da uvijek idete linijom manjem otpora, nemojte očekivati da će se oni boriti. Također, jako bitna situacija u kojoj im ne bi trebali popuštati je kad ih trebate naučiti odgovornosti.

Ako je vaše dijete primjerice, zaboravilo zadaću te se sjeti kasno navečer, nemojte mu pomagati nego ga pustite da je uradi samo. Nemojte se brinuti hoće li biti odmorno i spremno za sutrašnji dan, nego se radije usredotočite na pružanje lekcije koja će im pomoći u životu. Kad od malih nogu nauče što je odgovornost, u odrasloj dobi će biti spremni i za najveće izazove. 

5. Kad žele nešto što je opasno za njih

Koliko puta ste smirivali uplakano dijete jer se htjelo igrati s nožem ili škarama? Ako se nije radilo o ovim predmetima, u pitanju su sigurno bile neke druge opasne stvari.

U ovim situacijama im ne smijete popustiti jer će se u protivnom ozlijediti. Trebate ostati čvrsti u svojim odlukama te se držati osnovnih pravila u vašem kućanstvu. Osim što će se djeca učiti poštovanju autoriteta, spriječit ćete potencijalne ozljede. 

Poruka za kraj 

Svi roditelji se suočavaju sa sličnim problemima u odgajanju, no postoje bitne situacije u kojima ne bi trebali popuštati svom djetetu. Neke od njih su opasne za njihovo zdravlje dok ih druge uče kako da se uče odgovornosti i strpljenju.

Razumijemo da roditeljstvo ponekad zna biti previše, no uvijek se potrudite da uz postavljanje granica, svojoj djeci pružite ljubav i podršku. 

Kopirati
Drag cursor here to close