Skupština

Što donosi novi Zakon o materijalnij potpori obiteljima s djecom u HNŽ?

Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom naći se se pred zastupnicima naći će se pred zastupnicima na sljedećoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.
Lifestyle / Obitelj | 28. 09. 2023. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom naći se se pred zastupnicima naći će se pred zastupnicima na sljedećoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je navedeno, pravo na novčanu pomoć neuposlenoj rodilji koja ispunjava uvjete iz članka 8. ovoga Zakona priznati će se od dana rođenja djeteta. Novčanu pomoć iz stavka ovoga članka može ostvariti neuposlena rodilja ako ima prebivalište u Županiji najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, navedeno je.

Pod stavkom Pravo na dječji dodatak za djecu s teškoćama u razvoju ili invaliditetom, stoji kako neovisno od prava na dječji dodatak utvrđenog u Zakonu o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine pravo na dječji dodatak, pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom, ostvaruje dijete s teškoćama u razvoju ili invaliditetom nastalim prije 18. godine života ili za vrijeme redovitog školovanja, a najkasnije do 26. godine života.

‘’Pravo iz stavka (1) ovoga članka ostvaruje se od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva za ostvarivanje prava, a traje do navršene 18. godine života odnosno do završetka redovitog školovanja i osposobljavanja za život i rad, a najkasnije do 26. godine života. Pravo iz stavka (1) ovoga članka ostvaruje se i za vrijeme dok je dijete usljed bolesti ili liječenja spriječeno da izvršava obveze u školi, a najkasnije do navršene 26. godine života. Pravo iz stavka (1) ovoga članka ne ostvaruje dijete koje je rješenjem centra za socijalni rad / službe socijalne skrbi smješteno u ustanovu socijalne skrbi’’, stoji u Zakonu.

Čitav dokument pogledajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close