Jedno su riječi, drugo djela

Što će biti s porodiljama u Federaciji BiH

Postavlja se pitanje koliko će taj proces brzo ići s obzirom na to da u pojedinim kantonima, poput Tuzlanskog nema osiguranih naknada.
Lifestyle / Obitelj | 06. 01. 2022. u 07:03 Bljesak.info
Naknada za porodilje u FBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike konfuzije i nejasnoće u javnosti izazvao je Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji, po kojem su sve porodilje trebale dobiti tisuću maraka porodiljske naknade.

Za sada je jedino poznato da će nezaposlene porodilje u Kantonu Sarajevo imati naznačena primanja. Ostali kantoni, po svemu sudeći, pokrivat će iznos od 30 posto plaće, što u praksi znači da će nezaposlene porodilje imati u prosjeku 300 maraka.

Prava porodilja u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama su neujednačena. I nikada ništa nije rađeno da se to promijeni sve do danas, kada se odlučila zakotrljati priča, a po uzoru na sarajevski kanton da se svim porodiljama u Federaciji osigura naknada od po tisuću maraka prenosi BHRT.

No, jedno su riječi, a drugo su djela. Postavlja se pitanje koliko će taj proces brzo ići s obzirom na to da u pojedinim kantonima, poput Tuzlanskog nema osiguranih naknada.

S obzirom na to da nema nikakvih primanja, majka osmomjesečne bebe Melika Salihić iz Tuzle vjeruje da su se stvari konačno pomjerile s mrtve tačke.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji na snazi i dalje ostaje Zakon o zaštiti obitelji s djecom, sve dok novi ne bude usvojen u Federalnom Parlamentu.

Inače po trenutnom Zakonu porodiljama je regulirana jednokratna pomoć od 400 maraka.

Iz Unsko-sanskog kantona pozdravili su ideju o izjednačavanju prava svim porodiljama u Federaciji te su, kako su kazali, spremni na takvo nešto.

''Međutim ja bih podsjetio premijera na naš jedan razgovor od prije dvije godine gdje smo razgovarali o podizanju minimalne plate radnicima na 850 maraka, mislim da bi to bio prvi korak koji bi trebalo uraditi a svakako onda i obitelji s djecom i porodilje'', Razim Halkić, predsjedavajući skupštine USK.

A primjer općine koja u Bosni i Hercegovini ima najveći priraštaj, samo pokazuje da se trud i rad isplati i da se sve može kad se hoće. Za treće i četvrto rođeno dijete Općina Kalesija izdvaja čak do dvije tisuće maraka.

Predloženi zakon za opoziciju u Parlamentu Federacije ima mnogo nejasnoća, i ograničenja. Kao poseban nedostatak, na šta će utjecati amandmanima jeste da se Zakon odnosi, kako su rekli, na nezaposlene porodilje koje nemaju primanja veća od 20 posto od prosječne plaće po članu domaćinstva. Šta to znači u praksi? Koliko će zaista buduće majke i porodilje dobivati naknade?

Kopirati
Drag cursor here to close