Izmjena zakona

Sarajevo: Porodilje će dobijati po 1.000 KM mjesečno

Za potrebe ovog amandmana u Proračunu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM.
Vijesti / Flash | 28. 12. 2021. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom na koji je Vlada Kantona Sarajevo podnijela amandman do članka 20.

Na osnovu toga, svaka porodilja u Kantonu Sarajevo, bez obzira na radno-pravni status, primat će mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u Federaciji BiH, piše N1.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, iza člana 1. dodaju se nove veličine. (2), (3) i (4) koji glase:

''(2) Izuzetak iz čl. 149. 153. i 157. ovog zakona, ako je u tekućoj godini prosječna plaća određena u skladu s člankom 13. St. (1), (2) i (3) ovog zakona manja je od prosječne plaće u Federaciji BiH, iznos novčane naknade plaće ženama – majkama u zapošljavanju i novčane pomoći nakon poroda žene – a majka koja nije u zapošljavanju, ne može biti niža od prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu.

(3) Prosječna plaća Federacije BiH iz akta (2) ovog članka utvrđena je uputom iz člana 13. stav (3) ovog zakona, na temelju posljednjih objavljenih statističkih podataka Federalnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu.

(4) Bez obzira na izuzetak stava (2) ovog članka, doprinosi za MIO, zdravstveno i osiguranje nezaposlenih, te poreske obveze iz člana 150. ovog zakona isplaćuju se isključivo na iznos naknade ženi – majkama iz člana 149. Članak (1) ovog zakona.''

Novčani dodatak za ženu – majku koja je trenutno u radnom odnosu iznosi 450,00 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225,00 KM.

Predviđa se da će se utvrditi za tekuću godinu na osnovu posljednjih objavljenih statističkih podataka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno se radi o 1,000,00 KM).

Za potrebe ovog amandmana u Proračunu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close