Svako dijete treba obitelj

Socijalni radnici u HNŽ: Zašto je udomiteljstvo neprocjenjivo?

Predstavnici Udruge ističu da mnogi parovi i pojedinci postaju udomitelji iz altruističnih pobuda kako bi pružili pomoć djeci bez doma.
Lifestyle / Obitelj | 15. 05. 2024. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga/Udruženje socijalnih radnika HNŽ obilježava Međunarodni dan obitelji kroz promociju Udomiteljstva u Mostaru i Konjicu kao jednu od aktivnosti u okviru projekta ''Svako dijete treba obitelj'' uz podršku Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.

Predstavnici Udruge ističu da mnogi parovi i pojedinci postaju udomitelji iz altruističnih pobuda kako bi pružili pomoć djeci bez doma, što često rezultira uspješnim udomiteljstvom.

''Iako neki parovi razmišljaju o udomiteljstvu kako bi pružili "brata ili sestru" svom biološkom djetetu, to ne bi trebala biti primarna motivacija. Iako je financijski aspekt rijetko primaran motiv, neki udomitelji, posebno majke koje žele ostati kod kuće s vlastitom djecom to razmatraju radi dodatnih prihoda, unatoč minimalnoj naknadi i zahtjevima 24-satne skrbi.

Mnogi udomitelji troše vlastite resurse kako bi osigurali najbolju skrb za udomljenu djecu. Neke obitelji odlučuju postati udomitelji iz želje za roditeljstvom, usprkos tome da neće posvojiti dijete na udomiteljstvu. Drugi su motivirani svojim vlastitim teškim iskustvima iz djetinjstva, te žele pružiti podršku djeci koja prolaze kroz slične izazove. Ovakva motivacija pokazuje se važnom za uspješno udomiteljstvo, jer djeca trebaju osjećati podršku i razumijevanje kako bi izgradila samopouzdanje i samopoštovanje'', navedeno je.

Udruga ističe da su motivi za udomiteljstvo raznoliki i ovise o životnoj situaciji svakog pojedinca. Udomitelji dolaze iz različitih socijalnih slojeva, kultura, životnih stilova i obiteljskih konstelacija.

''Raznolikost udomitelja omogućuje zadovoljenje individualnih potreba i osobnosti udomljene djece'', poručili su iz ove Udruge.

 

Kopirati
Drag cursor here to close